Sidor

lördag 29 januari 2022

Portvinsgryta med högrev och sidfläsk och potatisgratäng med kantareller

Ett recept från en Allt om mat tidning. Supergott! Rekommenderas!



6 portioner

1 kg benfri högrev

100 g rökt sidfläsk

1 gul lök

1/4 kruka timjan

2 msk + 2 msk olivolja 

1/4 dl tomatpuré 

5 enbär

1/2 msk salt

1/4 tsk nymald svartpeppar 

3 1/2 dl kraftigt vin

1 1/2 dl portvin

1 msk konc kalvfond

125 g gula steklökar 

125 g champinjoner 

Putsa och skär högreven i bitar, ca 3x3 cm. Skär sidfläsket i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka timjanen. Bryn kött, fläsk och lök i 2 msk olja i omgångar i en stekpanna. Lägg över allt i en gryta. Pudra över mjölet och tillsätt timjan, tomatpuré, enbär, salt och peppar. Låt fräsa under omrörning ca 5 minuter. Häll i vin och kalvfond. Koka upp och låt sedan sjuda under lock ca 2 1/2 timme. Rör om då och då. Skala och ansa steklöken. Ansa och halvera eventuellt champinjonerna. Bryn lök och svamp i 2 msk olja och vänd ner i grytan före servering. 


Potatisgratäng med kantareller

125 g kantareller

1 msk smör

1 kg potatis

1 vitlöksklyfta 

2-3 kvistar timjan

2 1/2 dl matlagningsgrädde 

2 1/2 dl mjölk

1 msk kalvfond

1 tsk salt

1/4 tsk nymald svartpeppar 

Sätt ugnen på 225 grader. Ansa svampen och stek den i smör tills den blivit lätt krispig,  ca 10 minuter. Skala och skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och finhacka vitlöken. Hacka timjanen. Koka upp grädde och mjölk i en gryta. Lägg i potatisen, låt sjuda i gräddmjölken ca 5 minuter under omrörning. Rör i timjan och fond. Krydda med salt och peppar. Häll potatisen i en ugnssäker form och blanda i kantarellerna. Gratinera mitt i ugnen ca 1 timme. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar