Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. En klassiker som jag ätit många gånger i mitt liv. Jag tycker att den ska koka i 2 timmar för att köttet ska bli riktigt mört. Men min sambo gillade att det var lite tuggmotstånd, så antar att det är en smaksak.
Ca 6 portioner
800 g högrev, grovtärnad
3 gula lökar, klyftade
2 morötter, centimetertjocka skivor
Smör och olja, till pannan
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
10 kvistar timjan
1/2 liter buljong, nöt, kalv eller höns
Salt
Svartpeppar
Smör och olja till stekning
1 msk majsena utrört i vatten
Inlagda rödbetor
Kokt potatis
Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn först köttbitarna och därefter moroten och löken var för sig. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta. Slå på buljong och kryddor. Koka upp och sjud under lock ca 1 timme eller tills köttbitarna känns klara. Red av kalopsen med majsena för en simmigare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera kalopsen med rödbetor och kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar