Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. Var ett sen sist jag åt pannbiff, det är så himla gott! Kan inte minnas att jag gjort med ingefära i förut, det passade bra!
3/4 dl ströbröd
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk mald kryddpeppar
1 tsk torkad mald ingefära
1/2 gul lök, hackad och smörstekt
1 tsk socker
1/2 kg blandfärs (70% nöt, 30% fläsk)
Salt
Peppar från kvarn
Smör
Tillbehör:
karamelliserad kök
Pressgurka
Kokt potatis
Blanda ströbröd, ägg, mjölk, lök, kryddpeppar, ingefära och socker i en bunke. Låt dra i 10 minuter. Blanda i köttfärsen. Smaka av med salt och peppar. Provstek gärna en bit och kolla att det smakar som du vill. Forma små, platta pannbiffar och bryn i smör ca 3 minuter på varje sida. Lägg på plåt eller i ugnsfast form. Stek i ugn på 175 grader tills biffarna är genomstekta. Lägg på den karamelliserade löken och servera med skysås, pressgurka och kokt potatis.
Karamelliserad lök:
4 gula lökar, skivade
2 msk smör
1 tsk socker
Salt
Vitpeppar
Hetta upp en panna med smör och stek löken på medelvärme i ca 15-20 minuter tills den är mjuk. Sockra löken mot slutet och smaka avvred salt och peppar.
Pressgurka:
1 dl ättikssprit
2 dl socker
3 dl vatten
2 gurkor, tunnskivade
3 dl persilja, hackad
Blanda socker, vatten och ättika och koka upp. Låt svalna. Lägg gurkan i lagen tillsammans med persiljan. Låt stå i minst 1 timme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar