Sidor

lördag 14 maj 2022

Skånsk kalops

Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. En klassiker som jag ätit många gånger i mitt liv. Jag tycker att den ska koka i 2 timmar för att köttet ska bli riktigt mört. Men min sambo gillade att det var lite tuggmotstånd, så antar att det är en smaksak.



Ca 6 portioner

800 g högrev, grovtärnad 

3 gula lökar, klyftade

2 morötter, centimetertjocka skivor

Smör och olja, till pannan

10 kryddpepparkorn

2 lagerblad

10 kvistar timjan

1/2 liter buljong, nöt, kalv eller höns

Salt

Svartpeppar

Smör och olja till stekning

1 msk majsena utrört i vatten

Inlagda rödbetor

Kokt potatis

Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn först köttbitarna och därefter moroten och löken var för sig. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta. Slå på buljong och kryddor. Koka upp och sjud under lock ca 1 timme eller tills köttbitarna känns klara. Red av kalopsen med majsena för en simmigare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera kalopsen med rödbetor och kokt potatis. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar