Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. Lätt att göra och supergott! Fisken blev verkligen perfekt kokt 👌🏻
1 1/2 liter vatten
1 dl vitt vin
1 morot, skivad
1/2 gul lök, klyftad
1 bit rotselleri, tärnad
1 lagerblad
5 korn vitpeppar
2 msk salt
4 bitar torsk, ca 175 g/st
Tillbehör:
Äggsås
Kokt potatis
Citronklyftor
Dillkvistar
Häll vatten och vin i en kastrull. Lägg i morot, lök, selleri, lagerblad, pepparkorn och salt. Koka upp och sjud sen i 5 minuter. Tillsätt torskbitarna. Lägg på ett lock och lyft bort kastrullen från värmen. Låt stå i 10 minuter. Lyft ur fisken och servera med äggsås, potatis, citron och dill.
Äggsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl fiskbuljong
3 dl gräddmjölk (hälften mjölk, hälften grädde)
3-4 hårdkokta ägg, tärnade
1 dl persilja, hackad
Salt
Vitpeppar
Smält smör i en kastrull och vispa i mjöl. Häll i hälften av buljongen under omrörning, se till att såsen blir klumpfri. Häll i resterande buljong, tillsätt grädde och koka upp. Sjud i 5 minuter. Vänd i ägg och persilja, smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar