Sidor

måndag 16 maj 2022

Pannbiff med karamelliserad lök och skysås

Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. Var ett sen sist jag åt pannbiff, det är så himla gott! Kan inte minnas att jag gjort med ingefära i förut, det passade bra!



3/4 dl ströbröd

1 ägg

1 1/2 dl mjölk

1/2 tsk mald kryddpeppar

1 tsk torkad mald ingefära

1/2 gul lök, hackad och smörstekt

1 tsk socker

1/2 kg blandfärs (70% nöt, 30% fläsk)

Salt

Peppar från kvarn

Smör

Tillbehör:

karamelliserad kök

Pressgurka

Kokt potatis

Blanda ströbröd, ägg, mjölk, lök, kryddpeppar, ingefära och socker i en bunke. Låt dra i 10 minuter. Blanda i köttfärsen. Smaka av med salt och peppar. Provstek gärna en bit och kolla att det smakar som du vill.  Forma små, platta pannbiffar och bryn i smör ca 3 minuter på varje sida. Lägg på plåt eller i ugnsfast form. Stek i ugn på 175 grader tills biffarna är genomstekta. Lägg på den karamelliserade löken och servera med skysås, pressgurka och kokt potatis. 

Karamelliserad lök:

4 gula lökar, skivade

2 msk smör

1 tsk socker

Salt 

Vitpeppar

Hetta upp en panna med smör och stek löken på medelvärme i ca 15-20 minuter tills den är mjuk. Sockra löken mot slutet och smaka avvred salt och peppar.

Pressgurka:

1 dl ättikssprit

2 dl socker

3 dl vatten

2 gurkor, tunnskivade

3 dl persilja, hackad

Blanda socker, vatten och ättika och koka upp. Låt svalna. Lägg gurkan i lagen tillsammans med persiljan. Låt stå i minst 1 timme. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar