Sidor

onsdag 18 maj 2022

Kokt torsk med äggsås

Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. Lätt att göra och supergott! Fisken blev verkligen perfekt kokt 👌🏻



1 1/2 liter vatten

1 dl vitt vin

1 morot, skivad

1/2 gul lök, klyftad

1 bit rotselleri, tärnad

1 lagerblad

5 korn vitpeppar

2 msk salt

4 bitar torsk, ca 175 g/st

Tillbehör:

Äggsås

Kokt potatis

Citronklyftor

Dillkvistar

Häll vatten och vin i en kastrull. Lägg i morot, lök, selleri, lagerblad, pepparkorn och salt. Koka upp och sjud sen i 5 minuter. Tillsätt torskbitarna. Lägg på ett lock och lyft bort kastrullen från värmen. Låt stå i 10 minuter. Lyft ur fisken och servera med äggsås, potatis, citron och dill. 

Äggsås

2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl fiskbuljong

3 dl gräddmjölk (hälften mjölk, hälften grädde)

3-4 hårdkokta ägg, tärnade

1 dl persilja, hackad

Salt

Vitpeppar

Smält smör i en kastrull och vispa i mjöl. Häll i hälften av buljongen under omrörning, se till att såsen blir klumpfri. Häll i resterande buljong, tillsätt grädde och koka upp. Sjud i 5 minuter. Vänd i ägg och persilja, smaka av med salt och peppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar