Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Ett väldigt gott recept på sjömansbiff! Tyckte det var gott med morot, persiljerot och palsternacka som man annars inte brukar ha i, men tartarsåsen var verkligen onödig, passade inte alls till.
4 portioner
2 gula lökar
400 g högrev
Smör eller rapsolja att steka i
Salt och peppar
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
1 msk japansk soja
33 cl mörk öl t ex Bayerskt
6 fasta potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 persiljerot
3 lagerblad
6 kryddpepparkorn
3/4 tsk salt
3/4 dl finhackad bladpersilja
Tartarsås:
1 dl smörgåsgurka
1/2 äpple, gärna svenskt
1 dl majonnäs
2 dl gräddfil
Salt och peppar
Hacka löken och dela högreven i tunna skivor. Stek löken i smör eller rapsolja i en stekpanna, löken ska bli mjuk och glansig. Lägg över löken i en stekgryta som tål ugnsvärme. Stek köttet, hälften åt gången, i stekpannan. Salta och peppra. Tillsätt köttet till grytan och strö på vetemjölet. Rör om så att allt blandas. Vispa ur stekpannan med vatten, kalvfond och japansk soja. Häll skyn och ölen över köttet i stekgrytan. Skala potatis, morot, palsternacka och persiljerot. Skär rotfrukterna i 3 - 4 mm tjocka skivor. Tillsätt rotfrukter, lagerblad, kryddpepparkorn, salt och bladpersilja till grytan. Vätskan kommer inte att täcka rotfrukterna helt. Rör om så att allt blandas. Ställ grytan en bit ner i ugnen i 200 grader i 1 timme. Skär smörgåsgurka och äpple i små tärningar. Blanda smörgåsgurka, äpple, majonnäs, gräddfil, salt och peppar till en sås. Servera sjömansbiffen med tartarsåsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar