Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Verkligen supergod fiskgratäng! Men peston kändes onödig, inte äcklig men tillförde inte så mycket.
4 portioner
500-600 g torsk eller annan vit fisk
1 1/2 dl finhackad purjolök
1/2 hönsbuljongtärning
1 msk smör
1/2 dl vitt vin
Salt och peppar
Potatismos:
1 kg mjölig potatis
1 msk smör
2 äggulor
Ca 1/2 dl mjölk
Salt och peppar
Gratängsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
Ca 1 dl sky från fisken
Salt och peppar
1 dl riven parmesan
Mandel- och dillpesto:
75 g sötmandel
2 msk fint hackad dill
5 msk olivolja
1 dl finriven parmesan
Salt och peppar
Garnering:
300 g skalade räkor
Dill
Servering:
En sallad
Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Strö över purjolök, smulad hönsbuljongtärning och smör. Häll över vinet. Salta och peppra. Ugnsbaka fisken i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.
Skala potatisen och låt den koka i lättsaltat vatten under lock tills den är mjuk, det tar cirka 25 minuter. Häll av vattnet och tillsätt smör, äggulor, mjölk, salt och peppar. Kör med en elvisp till ett fluffigt mos.
Smält smöret till såsen i en kastrull. Rör ner mjölet och låt det smälta i smöret. Späd med mjölk och sky från fisken. Låt såsen koka under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att röra ner parmesanen. Bred såsen över fisken och spritsa moset ovanpå. Gratinera i mitten av ugnen i 250 grader, moset och såsen ska få färg.
Skålla mandeln och hacka den grovt. Blanda mandel, dill, olivolja, parmesan, salt och peppar till en röra. Lägg räkorna ovanpå fisken och klicka lite mandel- och dillpesto ovanpå. Garnera med dill och servera den återstående peston till. Servera fiskgratängen med en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar