Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 1 december 2013

Valnötsfudge

Ett recept ur Julgodis för stora och små sockerbagare av Johanna Westman. Enkelt att göra.. Helt ok, söta och goda. Men ingen personlig favorit.. Tycker att fudge är för grynigt på nåt vis. Men någon annan blir säkert glad över att få lite fudge i present! 





3 1/2 dl valnötter
5 dl strösocker 
1 3/4 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Lägg valnötterna på en plåt och rosta dom i ugnen på 175 grader i 5 minuter. Låt dem svalna och hacka dem sedan fint. Rör ihop socker, grädde, honung och en nypa salt i en tjockbottnad kastrull  och rör tills allt socker har löst sig och massan börjar koka. Höj värmen och lägg på ett lock. Låt blandningen sjuda i 3 minuter. Ta av locket och låt blandningen koka i ytterligare några minuter tills det är 115-117 grader. Ta fudgen från värmen, låt den svalna något innan du rör ner vaniljsocker och 1/3 av nötterna. Vispa med elvisp eller med en trägaffel tills massan blir glanslös och börjar tjockna. Häll ut på ett bakbord och täck med en bit plastfolie. Låt massan svalna tills den går att hantera utan att du bränner dig. Dela degen i två delar, knåda den lätt och rulla varje del till en knubbig rulle som är ca 5 cm tjock. Pensla rullarna med lite vatten och rulla dem i resten av nötterna. Slå in rullarna i bakplåtspapper och lägg in i kylen tills de svalnat helt. Skär i skivor och förvara i en lufttät burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar