Ett recept från en Allt om mat tidning, väldigt gott!
4 portioner
1 kilo räkor med skal
2 msk olja
1/2 liter vatten
1 stor gul lök
2 msk smör
2 tsk curry
1-2 vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
3 dl räkspad
2 msk tomatpuré
4 droppar tabasco
1 stor röd paprika
1 stor grön paprika
2 dl creme fraiche
Ev 1 msk konjak
Till servering:
Kokt pasta, sallad
Skala räkorna och ställ dem kallt. Fräs räkskalen i en kastrull med 2 msk olja tills skalen ser torra ut och börjar vitna. Slå på vatten och låt skalen koka av i 6-7 minuter. Sila spadet. Hacka löken. Fräs smöret i en gryta tillsammans med curryn och sätt till löken. Låt den fräsa tills den mjuknar. Pressa i vitlöken. Strö över vetemjölet och rör om. Späd med räkspadet, koka upp under omrörning och sätt till tomatpuré och tabasco. Låt sjuda 5-6 minuter. Kärna ur och strimla paprikorna fint. Rör ner creme fraiche. Lägg i paprika. Sjud i 4-5 minuter. Smaksätt eventuellt med konjak. Tillsätt räkorna och låt dem bli varma. Obs: de ska inte koka, då blir de sega.
Det här har varit en favorit sedan den publicerades i början av 80-talet. Lagar den just nu (februari 2024) hos en av sönerna familj - plockade fram ditt recept eftersom fotokopian av orginalet inte var fullt läsbart. Den gamla tidningen ligger kvar hemma. Tack!
SvaraRadera