Ett recept från en Allt om mat tidning. Kul att plocka fram lergrytan, det var riktigt länge sedan jag använde den. Men dessvärre blev jag inte jätteimponerad av denna rätten.
6 portioner
600 g mager fläskkarré i skivor
1 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
1 tsk oregano
3 msk olivolja
1 rödlök
1 purjolök
2 morötter
2 fasta röda matäpplen
2 fasta päron
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk torkad oregano
(1 tsk mald koriander)
2 dl rödvin
3/4 dl flytande honung
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk olivolja
Till servering:
3 msk flytande honung
2 msk vitvinsvinäger
Tillbehör:
Kokt ris
Sätt ugnen på 225 grader. Dela köttskivorna i ganska stora bitar. Salta, peppra och strö på lite oregano. Bryn köttet hastigt runt om i en het panna i 1 msk av oljan. Skala löken och skär den i klyftor. Skiva purjolöken. Skala och skär morötterna i bitar. Halvera, kärna ur och skär äpplena i klyftor och päronen i bitar. Fräs grönsakerna i 1 msk av oljan i en stekpanna ca 5 minuter tills de mjuknat lite. Blanda grönsaker och kött i en ugnssäker form med lock. Om du använder en s k romargryta blötläggs den först i kallt vatten ca 15 minuter före användningen. Salta, peppra och strö oregano och koriander över kött och grönsaker och blanda väl. Värm rödvin i en kastrull med flytande honung, vinäger och olja och häll över köttet. Lägg på locket eller täck med folie och ställ in i nedre delen av ugnen. Stek kött och grönsaker ca 30 minuter. Bryn frukten under tiden i resten av oljan och rör ner den i grytan. Stek ytterligare 20-30 minuter till köttet är mört. Vid servering: rör ut honungen i vinäger, droppa över kött och grönsaker och servera med kokt ris.