Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Väldigt gott! Men med facit i hand skulle jag skippa dillen i tzatzikin, passade inte alls.
4 portioner
2 kokta potatisar
3/4 dl finhackade inlagda rödbetor
3/4 dl finhackad inlagd smörgåsgurka
2 msk finriven gul lök
400 g blandfärs
1 litet ägg
1 tsk salt
Några varv med pepparkvarnen
Smör eller rapsolja att steka i
Klyftpotatis:
1 kg mjölig potatis
Smör eller rapsolja att klicka eller ringla över
Salt
Fetatzatziki:
1/2 grön gurka
Salt
2 dl turkisk yoghurt
50 g fetaost
2 msk finhackad dill
Salt och peppar
1 msk olivolja
Servering:
En sallad
Riv potatisen grovt på ett rivjärn. Blanda potatis, rödbetor, smörgåsgurka, lök, blandfärs, ägg, salt och peppar i en bunke. Forma små biffar av smeten. Stek biffarna i smör eller rapsolja i en stekpanna, några åt gången.
Tvätta och dela potatisen i klyftor. Lägg potatisen i en smord långpanna och klicka på smör eller ringla rapsolja över. Salta. Stek i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 40 minuter.
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg den på en tallrik och strö på lite salt. Låt dra i 5 minuter. Krama gurkan så att det mesta av vätskan försvinner. Blanda gurka, turkisk yoghurt, smulad fetaost, dill, salt, peppar och olivolja i en skål.
Servera biffarna med klyftpotatis, fetatzatziki och en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar