Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Supergott! Det blev ganska så mycket aioli över, men det gjorde inget, vi åt den med färska räkor dagen efter!
4 portioner
300 g pärllök
200 g champinjoner
Smör eller rapsolja att steka i
500 g grytbitar av nötkött
Salt och peppar
2 msk vetemjöl
4 dl rödvin
4-5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 msk kinesisk soja
1 tsk timjan
3 lagerblad
80 g pancetta eller bacon i små bitar
Pumpa med parmesan:
800 g pumpa utan skal
Smör eller rapsolja
Salt
Parmesan att strö över
Basilikaaioli:
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1/2 vitlöksklyfta
2 dl rapsolja
1 dl finhackade basilikablad
Salt
Servering:
En sallad
Skala löken och dela champinjonerna en gång. Stek lök och champinjoner i smör eller rapsolja i en stekpanna, de ska få färg. Stek i omgångar och lägg det stekta åt sidan allteftersom. Stek köttet i samma stekpanna och lägg över i en stekgryta allteftersom. Salta och peppra köttet. Strö över vetemjöl och rör så att vetemjölet blandas med köttet. Tillsätt rödvin, det mesta av vattnet, köttbuljongtärning, tomatpuré, pressad eller riven vitlök, soja, timjan och lagerblad. Låt grytan koka under lock i 2 1/2 timma. Rör då och då och späd med vatten, det är viktigt att det är så mycket vätska att det täcker köttet. Tillsätt pärllöken när det återstår 30 minuter och champinjonerna när det återstår 10 minuter. Stek pancettan hastigt i en stekpanna, strö den över grytan.
Dela pumpan i jämnstora tärningar. Lägg dem i en ugnsfast form och klicka på smör eller ringla över rapsolja. Salta. Ugnsrosta i 225 grader i cirka 25 minuter. Pumpan ska vara mjuk när den är färdig. Strö på riven parmesan.
Lägg äggulor, dijonsenap, vitvinsvinäger och riven eller pressad vitlök i en skål med höga kanter. Mixa några sekunder med en stavmixer. Tillsätt oljan i en fin stråle samtidigt som du kör med stavmixern. Avsluta med att röra ner basilikablad. Smaka av med salt.
Servera boeuf bourguignon med pumpa, basilikaaioli och en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar