Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Annorlunda och god ärtsoppa! Men föredrar faktiskt den klassiska varianten som är utan rotselleri, palsternacka och morötter. Plus att jag egentligen gillar när man mixar den lite så att den blir lite mer krämig.
4 portioner
4 dl torkade gula ärtor
1 1/2 - 2 liter vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
2 morötter
1 palsternacka
150 g rotselleri
1/2 tsk timjan
1 tsk salt
Servering:
Marinerade kronärtskockor
Rostade solrosfrön
Citronolja
Bröd
Skölj ärterna och blötlägg dem i rikligt med vatten över natten. Häll av vattnet och skölj dem hastigt. Lägg ärter och 1 1/2 liter vatten i en gryta. Låt det koka upp och skumma av. Tillsätt buljongtärningen. Hacka löken och skala och dela morötter, palsternacka och rotselleri i tärningar. Stöt timjan i en mortel. Tillsätt lök, morot, palsternacka, rotselleri, timjan och salt till grytan och låt soppan koka tills ärtorna är mjuka, det tar cirka 1 1/2 timma. Tillsätt mer vatten om det behövs. Servera soppan mer marinerade kronärtskockor, solrosfrön, citronolja och bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar