Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Väldigt god pyttipanna! Blev faktiskt positivt överraskad över hur god den var! Detsamma med ketchupen, hade väldiga låga förväntningar, men den hade verkligen supergod smak! Kommer lätt göra hemmagjord ketchup igen!
4 portioner
500 g potatis
300 g kålrot
300 g palsternacka
400 g morötter
1 tsk chilipulver
1/2 tsk chiliflakes
Salt
Några matskedar rapsolja
1 aubergine
1 squash
225 g halloumi
Stekta ägg:
4 ägg
Smör eller rapsolja att steka i
Hemgjord ketchup:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chilifrukt
Olivolja att steka i
4 tomater, 400 g
2 1/2 dl passerade tomater
1/2 dl tomatpuré
2 msk strösocker
1 msk ättika
Salt och peppar
Börja med ketchupen. Hacka lök och pressa eller riv vitlöken. Dela chilin på längden och ta bort kärnhuset. Skär fruktköttet i riktigt små bitar. Stek lök, vitlök och chili i olivolja i en gryta. Löken och chilin ska bli mjuk och glansig. Dela tomaterna i bitar. Tillsätt tomater, passerade tomater, tomatpuré, socker och ättika. Låt alltsammans småkoka i 30 minuter. Sila ketchupen och smaka av med salt och peppar. Häll ketchupen i en flaska och låt den kallna.
Skala och skär potatis, kålrot, palsternacka och morot i jämnstora tärningar. Bred ut rotfrukterna i en långpanna. Krydda med chilipulver, chiliflakes och salt. Ringla över rapsolja. Stek rotfrukterna i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 40 minuter. Dela under tiden aubergine, squash och halloumi i tärningar. Stek alltsammans i rapsolja, lite i taget tills det får färg. Tillsätt aubergine och squash till rotfrukterna när det återstår 15 minuter. Strö över halloumi när pyttipannan är färdig. Låt lite smör eller rapsolja bli varmt i en stekpanna. Knäck hälften av äggen och lägg i dem i stekpannan. Låt äggen steka tills äggvitan inte längre är genomskinlig. Lägg på locket och stek tills äggvitan har stelnat men gulan fortfarande är lös, det tar cirka 1 minut. Salta och peppra. Stek de resterande äggen. Servera pyttipannan med stekta ägg och ketchup.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar