Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson. Har ätit detta några gånger förut och jag lovar att det är godare än vad det ser ut! Jag hoppade över garneringen men skriver med det i fall att du känner för att göra det!
8 portioner
100 g smör
4 dl ströbröd
5 1/2 dl äppelmos
4 msk strösocker
1 1/2 tsk kanel
50-75 g kylskåpskallt smör att hyvla över
Garnering: 1-2 äpplen
Smör att steka i
Servering:
Vispad grädde
Smält lite av smöret i en stekpanna. Tillsätt 1 dl ströbröd och stek det i smöret så att det får färg. Lägg ströbrödet åt sidan och stek resten på samma sätt. Varva ströbröd, äppelmos, socker och kanel i en smord ugnsfast form. Avsluta med att hyvla smör, fördela jämnt ovanpå äppelkakan. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter. Äppelkakan ska få färg.
Dela äpplet i klyftor (skalet kan vara kvar) och stek dem i smör så att de blir mjuka. Servera äppelkakan varm eller ljummen tillsammans med äppelklyftor och vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar