Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. En klassiker som vi brukar göra någon gång då och då. Men denna gången var det en ny tvist med den där fetatzatzikin till. Den var tyvärr en liten besvikelse, dillen passade inte inte alls i.
4 portioner
2 kokta potatisar
3/4 dl finhackade inlagda rödbetor
3/4 finhackad inlagd smörgåsgurka
2 msk finriven gul lök
400 g blandfärs
1 litet ägg
1 tsk salt
Några varv med pepparkvarnen
Smör eller rapsolja att steka i
Klyftpotatis:
1 kg mjölig potatis
Smör eller rapsolja att klicka eller ringla över
Salt
Fetatzatziki:
1/2 grön gurka
Salt
2 dl turkisk yoghurt
50 g fetaost
2 msk finhackad dill
Salt och peppar
1 msk olivolja
Servering:
En sallad
Riv potatisen grovt på ett rivjärn. Blanda potatis, rödbetor, smörgåsgurka, lök, blandfärs, ägg, salt och peppar i en bunke. Forma små biffar av smeten. Stek biffarna i smör eller rapsolja i en stekpanna, några åt gången.
Tvätta och dela potatisen i klyftor. Lägg potatisen i en smord långpanna och klicka på smör eller ringla rapsolja över. Salta. Stek i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 40 minuter.
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg den på en tallrik och strö på lite salt. Låt dra i 5 minuter. Krama gurkan så att det mesta av vätskan försvinner. Blanda gurka, turkisk yoghurt, smulad fetaost, dill, salt, peppar och olivolja i en skål. Servera biffarna med klyftpotatis, fetatzatziki och en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar