Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Hade fina ägg från min sambos styvbror som har egna höns, så ville passa på att göra någon äggrätt. Plus att det var dags att ta hand om alla kryddor i trädgården innan frosten kommer och såg att denna skulle innehålla en massa salvia, så detta blev ett perfekt recept. Dessvärre blev jag inte så värst imponerad av rätten, men är ju kul att ha testat göra en frittata.
4 portioner
4 fasta potatisar
2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
12 sardellfiléer
10-12 salviablad
Olivolja
8 ägg
1 1/3 dl mjölk (3%)
Salt och svartpeppar
2 dl finriven parmesan
Till servering:
En god sallad
Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skiva den så tunt som möjligt. Skala och strimla lök och vitlök. Hacka sardeller och salviablad grovt. Hetta upp en stor ugnssäker stekpanna med rikligt med olivolja och fräs potatisen på medelvärme tills den är nästan mjuk. Rör om försiktigt då och då under tiden. Tillsätt lök, vitlök och salvia och fräs tills löken är mjuk. Vispa samman ägg och mjölk lite slarvigt och krydda med salt och peppar. Häll äggsmeten i pannan. Strö över sardellhacket och grädda frittatan på svag värme utan omrörning tills äggblandningen har stannat, det tar 8-12 minuter. Fördela den rivna osten över frittatan och sätt in stekpannan i ugnen. Grädda i cirka 10 minuter eller till dess att ytan har fått en fin, gyllene färg. Servera genast tillsammans med en god sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar