1 dl torkade trattkantareller
2 finhackade scharlottenlökar
3-4 msk smör
3-4 msk vetemjöl
1,2 liter vatten
2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
1 msk tomatpuré
Salt och svartpeppar
Ca 1 msk pressad citron
Finskuren gräslök
Smula sönder de torra svamparna med handen. Låt eventuellt några vara hela. Lägg svampen i en liten skål, slå på ca 2 dl vatten (av vattenmängden till den blivande soppan) och låt stå 1/2-1 timme. Häll sedan genom en sil - men spara även spadet. Fräs den finhackade löken i smör på ganska svag värme ca 5 minuter. Lägg i den blötlagda, avrunna svampen ( men vänta med spadet) och låt allt fräsa 5-10 minuter. Dofta över vetemjölet och rör om. Häll på lite av vattnet men bara ett par dl, och rör runt så att mjölet verkligen löser sig. Häll sedan på resten av vattnet. Smula ner buljongtärningarna. Koka soppan på ganska svag värme i ca 20 minuter. Vispa ner crème fraiche och tomatpuré. Smaksätt med lite citron, salt och nymald svartpeppar. Strö över finskuren gräslök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar