Ca 4 port.
400-500 g färska champinjoner
4 st scharlottenlökar
4 msk smör
1-2 msk pressad citronsaft
1 dl vetemjöl
1,5 liter hönsbuljong
Ev lite salt
Nymald vit- eller svartpeppar
2 dl vispgrädde
2 äggulor
Rikligt med gräslök
Skala och finhacka schalottenlökarna. Skölj bara svampen om det absolut behövs, skiva den sedan, gärna med grov skiva i food processor. Men lämna i så fall några champinjoner hela - de ska skivas längre fram och bli garnityr i den färdiga soppan. Fräs löken i ca hälften av smöret i en stor kastrull eller gryta på svag värme. Fräs ca 5 minuter, lägg sedan i svamp + citronsaft och låt svampen puttra utan lock i 15-20 minuter. Lägg i resten av smöret. Strö över allt vetemjöl och rör om noga! Späd lite i sänder med buljongen och rör om. Koka sedan upp soppan och låt den puttra ca 5 minuter. Salta och peppra lätt. Hit kan soppan förberedas.
Vispa grädden lätt och blanda med äggulorna. Vänd ner detta i den heta soppan som sedan inte får koka mer. Lägg i tunt skivade råa champinjoner och häll upp soppan i värmd soppterrin. Strö över rikligt med finskuren gräslök och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar