Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 18 april 2014

Rostbiff

Fick en bit rostbiff av älgkalv av min före detta granne för ett tag sedan. Nu var det äntligen dags att äta den. Letade upp detta receptet på tasteline, och jag kan säga att det var verkligen supergott. Hade tagit fram mina grillbestick för att det skulle vara lätt att skära i köttet...men det behövdes inte, köttet var verkligen supermört! Rekommenderar att du testar detta receptet, du kommer inte att bli besviken. Men det gäller såklart att du har en lika fin köttbit som jag hade!





Ca 4 port.

Kött
1 kg rostbiff, utskuren biff eller filé av nöt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl örtkryddor, färska, hackade, t ex rosmarin, basilika, timjan, mynta
2 st vitlöksklyftor, hackade,

Potatispuré
2 kg mandelpotatis
1,5 tsk salt
75 gram smör
2 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk
salt och peppar

Balsamicoreduktion
2,5 dl balsamvinäger
0,75 dl farinsocker
0,5 dl vatten
2 msk smör

1. En riktigt saftig rostbiff tillagas på låg temperatur tills kärntemperaturen
är 55˚. Gnid in köttet med salt, peppar, örter och eventuellt vitlök. Lägg det i en ugnsform och stick in termometern så att spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttet.


2. Stek på ugnsprogrammet lågtemperaturstekning 80˚ och sätt
termometern på 55˚. Beräkna ca 1 ½ timme från det att ugnen är varm. Låt köttet vila under aluminiumfolie.


3. Skala och dela potatisen till potatispurén. Lägg potatisen i en ugnsform tillsammans med saltet. Sätt ugnen på full ånga. Beräkna 20–30 minuter från det att ugnen är varm. Prova med en sticka.


4. Häll över potatisen i en bunke och mosa den grovt med en potatisstöt.
Tillsätt smör och grädde. Späd till lagom konsistens med mjölken. Smaka av med salt och peppar.


5. Till den sötsyrliga balsamvinägerreduktionen låter du vinäger, socker och vatten koka ihop i en liten kastrull ca 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt det svalna lite. Vispa ner smöret i klickar.


6. Skiva upp köttet och servera med grönsakerna, potatispurén och balsamvinägerreduktionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar