Ca 4 port.
Kött
1 kg rostbiff, utskuren biff eller filé av nöt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl örtkryddor, färska, hackade, t ex rosmarin, basilika, timjan, mynta
2 st vitlöksklyftor, hackade,
Potatispuré
2 kg mandelpotatis
1,5 tsk salt
75 gram smör
2 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
salt och peppar
Balsamicoreduktion
2,5 dl balsamvinäger
0,75 dl farinsocker
0,5 dl vatten
2 msk smör
1. En riktigt saftig rostbiff tillagas på låg temperatur tills kärntemperaturen
är 55˚. Gnid in köttet med salt, peppar, örter och eventuellt vitlök. Lägg det i en ugnsform och stick in termometern så att spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttet.
2. Stek på ugnsprogrammet lågtemperaturstekning 80˚ och sätt
termometern på 55˚. Beräkna ca 1 ½ timme från det att ugnen är varm. Låt köttet vila under aluminiumfolie.
3. Skala och dela potatisen till potatispurén. Lägg potatisen i en ugnsform tillsammans med saltet. Sätt ugnen på full ånga. Beräkna 20–30 minuter från det att ugnen är varm. Prova med en sticka.
4. Häll över potatisen i en bunke och mosa den grovt med en potatisstöt.
Tillsätt smör och grädde. Späd till lagom konsistens med mjölken. Smaka av med salt och peppar.
5. Till den sötsyrliga balsamvinägerreduktionen låter du vinäger, socker och vatten koka ihop i en liten kastrull ca 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt det svalna lite. Vispa ner smöret i klickar.
6. Skiva upp köttet och servera med grönsakerna, potatispurén och balsamvinägerreduktionen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar