Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster. Gott! Kan inte minnas att jag har stekt rädisor förut, men det blev faktiskt bra!
4 portioner
800 g skinn- och benfri laxfilé
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 kruka färsk basilika
1 1/2 dl riven västerbottenost
1 liten bunt persilja
5 sardeller
3/4 dl olivolja
Salt och nymalen peppar
Varma grönsaker:
1 rödlök
1 knippe rädisor
1 ask sockerärtor
1 msk smör
Lite citronsaft
Salt och peppar
Olivolja
Till servering:
Nykokt pasta
Eller en grönsallad och ett gott vitt bröd
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en oljad ugnsform, strö över lite salt. Skala och dela vitlöksklyftorna. Skölj och zesta citronen, pressa ur saften. Plocka av basilikabladen från stjälkarna (använd inte stjälkarna, de blir beska). Mixa örterna med övriga ingredienser i en matberedare till en pesto. Bred ut peston jämt över laxen och baka i ugnen ca 20 minuter. Använd termometer för att se när fisken är klar (45-50 grader). Skala löken och skär den i bitar, skölj och ansa rädisorna. Skär bort den trådiga mittsträngen på ärtorna. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten, koka sockerärtor och rädisor hastigt och spola dem sedan i kallt vatten. Fräs lökbåtarna glansiga i olivolja, tillsätt ärtor och rädisor och vänd runt dem i pannan. Pressa över lite citronsaft och smaka av med salt och peppar. Lägg grönsakerna runt laxen och servera direkt ur formen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar