Sidor

onsdag 26 juli 2017

Tortillabröd med västerbottenost och löjrom

En vän tipsade mig om denna goda förrätten! Enkelt att göra och väldigt gott!


6 portioner

1 pkt tortillabröd
1 citron
1 burk små mozzarellabollar
100 g riven västerbottenost
1/2 rödlök, finhackad
80 g löjrom
2 dl créme fraiche
Dill
Salt och nymald peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg tortillabröden på en plåt. Strö på västerbottenost och lägg på mozzarellabollarna i halvor. Sätt in i ugnen tills osten smält och det börjar få lite fin färg, ca 6-7 minuter. Ta ut bröden och lägg på klickar med löjrom och créme fraiche. Strö på finhackad rödlök och lite dill. Avsluta med lite salt och peppar. Servera med en citronklyfta.

Toast Pelle Janzon

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Har sparat lite på detta lyxiga receptet... men nu hade jag både fått in extra pengar och hade gäster, så då passade det perfekt! Påminner ju lite om carpaccio, väldigt gott!


200 g oxfilé, i 50 g-bitar tunt utbankade mellan plastfolie
4 skivor mörkt bröd, tex kavring eller rågbröd
15 g smör
80 g löjrom
1/2 rödlök, finhackad
1/2 knippe gräslök, finhackad
4 äggulor
Pepparrot, riven
Flingsalt och nymald svartpeppar

Stek brödet försiktigt i smöret. Mörkt bröd är känsligare än vitt att steka. Lägg brödet på assietter. Täck hela brödet och (nästan hela) tallriken med en oxfiléskiva. Bygg på med löjrom, rödlök, gräslök och äggula. Avsluta med salt, peppar och pepparrot.

Kåldolmar

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. En riktig klassiker! Och gott är det! Synd bara att det är så krångligt att göra, så jag gör det alldeles för sällan. 


4 portioner

500 g blandfärs
3/4 dl grötris
2 dl standardmjölk till riskoket
1 gul lök, finhackad
40 g smör
2 dl standardmjölk till färsen, kylskåpskall
2 ägg
3/4 dl ljus sirap
1 stort savoj- eller vitkålshuvud
5 dl kalvbuljong
1/2 dl vispgrädde
1/2 citron, saften
Salt och nymald vitpeppar

Ställ en bunke och den slev du ska röra fyllningen med i frysen. Koka riset riktigt klibbigt i mjölk enligt förpackningen, låt kallna till kylskåpskallt. Fräs löken mjuk i smöret och låt kallna. Lägg färsen i den frysta bunken och tillsätt salt, peppar och mjölk. Rör tills färsen går ihop. Tillsätt ris, lök, ägg och hälften av sirapen. Blanda väl och gör ett stekprov. Smaka eventuellt av med mer sirap, salt och peppar. Ställ åt sidan. 

Koka upp en stor kastrull med vatten, skär bort roten från kålhuvudet och lägg hela huvudet i det kokande vattnet. Bladen lossnar allteftersom. Fiska upp bladen och lägg dem i isvatten. Putsa bladen från mittnerven och lägg dem på en handduk. Fyll bladen med färs och rulla ihop till dolmar. Lägg i eldfast form och ringla över resten av sirapen. Salta och häll över varm buljong. Kör i ugn på 200 grader cirka 50 minuter. 

Häll den magiska buljongen som bildats i formen i en kastrull. Koka ner något, tillsätt grädde och smaka eventuellt av med citronsaft, salt, peppar och sirap. Slå gräddskyn över dolmarna och servera med skrubbad kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka.

Pressgurka:

3/4 gurka, skalad och tunt skivad
1/2 dl ättiksprit, 12 %
1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten
Salt

Koka upp ättika, socker och vatten. Låt kallna. Salta gurkskivorna och lägg dem i press i ett durkslag 30 minuter. Lägg till exempel en assiett på gurkskivorna och på assietten något tungt, som en gjutjärnsmortel. Lägg gurkan i en glasburk, slå över lagen och låt stå framme till servering.

Småländska kroppkakor

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Tog många år innan jag testade att göra kroppkakor för första gången, hade fått för mig att det var äckligt. Men nu har jag gjort den några gånger de senaste åren, och det är faktiskt väldigt gott!


4 portioner

800 g fast potatis, skalad
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
160 g rimmat stekfläsk, finstrimlat
1 liten gul lök, finhackad
1/2 tsk nymald alt stött kryddpeppar

Koka potatisen precis klar i saltat vatten. Häll av vattnet och ånga hastigt av potatisen. Pressa potatisen omedelbart och blanda snabbt med ägg, mjöl och salt. Låt kallna något. Stek fläsk, lök och kryddpeppar krispigt i smör, låt rinna av på hushållspapper. Rulla potatisdegen i rullar, eventuellt med hjälp av extra mjöl. Skär i bitar och forma till bollar. Tryck ett litet hål i varje boll och fyll det med fläsk- och lökblandningen. Rulla igen och täck hålet. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Lägg i kroppkakorna och sjud cirka 10 minuter. Kakorna flyter upp efter 6-7 minuter. Låt dem sjuda på ytan ytterligare 3-4 minuter. Ta upp och servera genast med lingon, grädde och smör. Kroppkakorna kan med fördel stekas gyllenbruna i smör. 

torsdag 20 juli 2017

Pork hog

När jag var i Litauen så testade jag något som de kallade för pork hog som var väldigt gott! Tänkte att det måste jag testa! Tyvärr hade jag nog lite för hög värme eller för lång tid i ugnen? Var lite svårt att tyda det engelska receptet jag hittade. Men tycker att det ändå blev väldigt gott. Köttet inuti fläsklägget blev sådär mört o fint så det föll isär och svålen blev krispig och god! 


4 portioner

4 st fläsklägg (ej rimmat)
2 flaskor öl (33 cl)
1 burk surkål
Ca 800 g potatis
Dijonsenap
Salt och nymald peppar


Värm ugnen till 175 grader. Gnid in svålen på köttet med salt och peppar. Ställ dem sedan upp i en ugnsfast form och häll i en öl. Ställ in formen i ugnen. Fyll på med mer öl efter ca 1 timme. När köttets innertemperatur är ca 90 grader, höj då ugnstemperaturen till 200 grader och stek tills svålen får fin och krispig yta. 
Stek surkålen tills den blir torr och får en fin gyllenbrun färg. Servera fläskläggen med klyftpotatis, surkål och dijonsenap. 

Morotssoppa

Hade några vänner över på middag i helgen och då bjöd jag på denna soppan. Den blev verkligen en succé! Och jag instämmer, den var verkligen supergod!


4 portioner

500 g morötter
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
7 dl vatten 
2 st grönsaksbuljongtärningar
2 apelsiner
1 tumstor bit ingefära
Salt och nymald svartpeppar efter smak

Tillbehör:
Rostade kokosflingor
Hackade rostade pistaschenötter 

Skala morötterna och dela dem i centimeterstora bitar. Häll oljan i en stor kastrull och fräs dem lätt utan att de tar färg. Skala och riv vitlöken. Häll på vatten och ned med buljongtärningarna och låt koka tills morötterna blir mjuka. Mixa allt i kastrullen med en mixerstav. Pressa ur all saft ur apelsinerna och häll i. Skala och riv i ingefäran. Späd med mer vatten om det behövs. Hetta upp och smaka av med salt och peppar. Servera med rostad kokos och pistaschhack.




Köttsoppa med klimp

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Egentligen ska det såklart vara med klimp.. men jag tog mig friheten att hoppa över den! Helt okej köttsoppa blev det ändå.



4 portioner


800 g färsk hel oxbringa (eller högrev) 

1 lagerblad l 1/2  pepparkorn 

1 1/2 morot, skalade

 1 1/2 palsternacka, skalade 

1/2 rotselleri, skalad

 1 1/2 gula lök, skalad 

1/2 purjolök, tvättad

1/2 knippe kruspersilja, grovhackad 

salt 


KLIMP 

20 g smör 

4 msk vetemjöl 

3 dl standardmjölk 

1 äggula 

30 g riven västerbottensost 

salt 


Köttsoppa: 

Lägg köttet i en gryta. Fyll på med kallt vatten så det täcker väl och salta försiktigt (smaka sen av buljongen med salt före servering). Koka upp och skumma bort den första smutsen. Lägg i lagerblad och kryddpeppar och koka cirka 1 timme innan grönsakerna (förutom purjolöken) läggs i. Låt koka ytterligare l timme och tillsätt purjolöken de sista 15 minuterna. Sammanlagd koktid cirka 2 timmar. Ta upp kött och grönsaker och låt kallna något innan du skär fina bitar lagom stora att äta med sked. Lägg kött och grönsaker i en soppskål eller kastrull som soppan ska serveras ur. Koka upp buljongen, smaka eventuellt av med salt och häll den över kött och grönsaker. Strö över persiljan, rör om och servera med klimp. 


Klimp: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt fräsa en stund. Tillsätt mjölken och låt koka upp innan äggulorna rörs ner. Avsluta med ost och salt. Häll upp i en form och plasta. Ställ in i kylen och låt kallna, helst över natten. Ta ur klimpen ur formen vid servering och dela den i bitar på ett fat. Stänk lite buljong och persilja från soppan över klimpen.



Glödstekt sill med tunnbröd

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Aldrig testat göra varken tunnbröd eller glödstekt sill förut, så det var extra kul. Gott var det också!


4 portioner

4 st hela salta sillfiléer, ordent ligt urvattnade och lagda i vatten över natten 


Tunnbröd, 25 ST 

1/2 liter standardmjölk 

40 g jäst 

1/2 dl ljus sirap 

25 g smält smör 

375 g vetemjöl 

375 g fint rågmjöl 

20 g salt 


8 fasta potatisar, skrubbade och helst färskpotatis (öka då till 15 st) 

1/2 knippe dill, vipporna. plockade och stjälkarna sparade till potatiskoket 

2 gula lökar, skivade 

40 g smör 

l dl gräddfil 

1/2 citron, rivet skal 

salt 


Sil: Ta upp sillen ur vattnet den legat i under natten. Torka av väl. Tänd grillen och låt den få fin glöd. Placera sillfiléerna i ett halster och lägg halstret direkt på glöden några minuter på varje sida. Finns inget halster går det bra att grilla filéerna direkt på grillgallret. Det är lite osäkrare men det funkar. En het panna med lite flingsalt och ytterst lite olja i botten funkar också. Bara i med filéerna i pannan och tokstek på maxtryck. 


Tunnbröd: 

Blanda mjölk och jäst (mjölken behöver inte vara varm). Tillsätt sirap, smör, vetemjöl och rågmjöl. Blanda väl och låt jäsa 1 timme under bakduk. Dela degen i 25 bitar och rulla till bollar. Låt jäsa ytterligare 10 minuter. Kavla varje boll till tunnbröd och förvara dem mellan smörpapper fram till servering. När det är dags grillas bröden direkt på grillgallret där sillen glödsteks. Upp med bröden på fat och invänta sill och tillbehör. Det går också bra att försteka bröden i torr stekpanna någon minut på varje sida så har du färdiga bröd till sillen. 


Potatis, lök och gräddfil:

Koka potatis med dillstjälkar och salt. Koka löken mjuk i smöret och håll det varmt. Lägg ett tunnbröd på en tallrik, placera 2-3 potatisar i mitten av tunnbrödet, gaffla sönder dem lätt, lägg 1 glödstekt sill på potatisen och bygg vidare med lök, gräddfil och dillvippor. Riv lite citronskal över och vik ihop tunnbrödet innan det är dags att trycka grillat på toppnvå. 


Fläskstek med krispig svål

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Detta är så himla onyttigt, men så himla gott! Den krispiga svålen är helt klart en favorit...


4 portioner

800 g fläskytterfilé med svål
Grovt salt

Äppelklyftor och sky:
2 äpplen, gärna svenska, klyftade med skal
1 scharlottenlök, skivad
30 g smör
1 dl fläskbuljong
1 dl vispgrädde
Buljongen från steken i ugnen
Salt och strösocker

Tillbehör:
Äppelmos

Fläskstek
Rista svålen rakt ner, precis ner till köttet, med en kniv. Lägg steken med svålen nedåt i en ugnsfast form och häll på vatten så det täcker ungefär 1 centimeter upp på steken. Baka steken mitt i ugnen på 200 grader cirka 20 minuter. Ta ut formen ur ugnen, vänd på steken och gnid in svålen med massor av grovt salt. Skruva upp värmen och kör tills svålen är sjukt krispig. Innertemperaturen ska vara runt 63 grader. Låt svalna något före servering. Spara buljongen i formen till äppelklyftor och sky.
Stek äppelklyftor och lök i smör. Fyll på med fläskbuljong, buljong från steken och grädde. Koka några minuter och smaka av med salt och socker.


Gubbröra

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Gjorde detta receptet till midsommar. Var en ny variant för mig, lite som hovmästarsås kändes det som. Helt okej, men jag tycker att vanlig är godare.


4 portioner

4 hårdkokta ägg, grovhackade
120 g ansjovis, hackad
1 scharlottenlök, finhackad
1/2 kruka gräslök, grovhackad
1 msk dijonsenap
3 tsk grov skånsk senap
3 tsk honung
1 dl rapsolja
Salt

Blanda ägg, ansjovis, lök, dill och gräslök i en skål. Vispa ihop senap och honung, tillsätt oljan under ständig vispning. Smaka av med salt och eventuellt mer honung. Vänd ner senapssåsen i ägg- och ansjovishacket. Servera på kavring.

Stekt strömming

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Utan tvekan är detta det bästa strömmingsreceptet jag nånsin testat. Har alltid bara stekt mina vända i ströbröd, men att doppa i créme fraiche blandningen och sen grovt rågmjöl. Det var en riktigt lyckad kombination. Om du gillar stekt strömming så rekommenderar jag verkligen detta receptet.


4 portioner

480 g strömmingsflundror, ryggfenan avklippt
3 msk dijonsenap
1 msk skånsk grov senap
1 dl créme fraiche
1/2 knippe dill, grovhackad
1/2 dl rapsolja
80 g smör till stekning
1 citron, i klyftor
80 g smör, brynt till servering
Grovt rågmjöl till panering
Salt

Tillbehör:
Rårörda lingon

Blanda senap, créme fraiche och dill i en bunke. Lägg i strömmingen och blanda ordentligt. Plasta bunken och ställ i kyl över natten eller minst 4 timmar. Vik de marinerade strömmingsflundrorna och vänd dem sen i mjölet. Hetta upp en panna och häll i olja och smör. Lägg i strömmingen när smöret börjar tystna och salta. Stek hårt på ena sidan några minuter, vänd sen och stek klart på andra sidan. Lägg upp på ett fat och servera genast med skrubbad kokt potatis, rårörda lingon, citronklyftor och brynt smör.

Pyttipanna

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Perfekt vardagsmat, enkelt att göra och gott!


4 portioner

600 g kött, korv eller charkrester
800 g fast potatis, kokt
2 gula lökar, finhackade
40 g smör
1 dl kalvbuljong
8 ägg
1/2 knippe persilja, grovhackad
Salt och svartpeppar

Skär kött och potatis i små tärningar. Fräs löken i lite av smöret i en stor stekpanna ett par minuter. Tillsätt potatis och kött. Koka upp buljongen och slå den över pytten, låt koka in något. Stek äggen krispiga och servera vid sidan om pytten. Pytten serveras direkt ur pannan med persilja över.

Inkokt lax

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Har testat göra inkokt lax en gång förut och tycker att det är en ganska så halvtråkig rätt. Men det går absolut att äta.


4 portioner

Lax och lag:
500 g lax
1 msk salt
1 liter vatten
3/4 dl rödvinsvinäger
1 gul lök
1 morot, skalad och skivad
1/2 fänkål, ansad och skuren i bitar
2 nejlikor
1 lagerblad

Dillmajonnäs:
2 dl rapsolja
1/2 knippe dill
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 citron, rivet skal och ev saft
Salt

Lax och lag: strö saltet på laxbitarna och rimma under plast i rumstemperatur 2 timmar. Koka upp resten av ingredienserna. Torka av laxen och lägg den i en form med hög kant. Slå den kokande lagen över laxen och sjud tills laxen är precis klar med lite kärna (37° i mitten). De större bitarna kan behöva mer värme för att bli klara. Ställ i så fall formen i ugnen på 175 grader när du har hällt lagen över laxen. Kontrollera laxen så den inte blir torr. Låt laxen kallna i lagen fram till servering.

Dillmajonnäs: mixa olja och dill med stjälkar och allt i en blender cirka 5 minuter. Vispa ihop äggulor, senap, vinäger och citronskal i en bunke. Tillsätt dilloljan i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och eventuellt citronsaft för extra syra.


Kolbullar

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Hade aldrig ens hört talas om kolbullar förut, så det var lite extra kul att göra. Min sambo tyckte att det blev för flottigt, men jag tyckte att det blev väldigt knaprigt och gott! Kan tänka mig att man njuter lite extra av denna rätten om man är lite bakfull när man äter den!


4 portioner

4 dl vatten
4 dl vetemjöl
100 g stekfläsk, strimlat
Ister eller olja att steka i

Tillbehör:
Lingonsylt eller rårörda lingon

Blanda vatten och mjöl till en seg smet. Låt svälla någon timme, gärna på varmt ställe nära elden. Hetta upp en panna rejält. Häll olja eller ister cirka 1 centimeter upp i pannan. Tillsätt fläsket och stek det hastigt någon minut. Häll i så mycket smet så det täcker fläsket. Stek/fritera tills smeten har stannat, börja då lossa på kolbullen och vänd. Den ska vara som friterad på yttersidan och mjuk inuti. Servera med rårörda lingon eller lingonsylt. 

tisdag 18 juli 2017

Bruna bönor med fläsk

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Har aldrig gillat bruna bönor, och gör det inte nu heller. Gjorde receptet bara för att beta av det i boken, till min sambos och svärfars stora lycka! (Själv passade jag på att laga sill till mig själv - som min sambo inte gillar) 


4 portioner

3 dl bruna bönor, blötlagda över natten
1 liter vatten
3/4 dl mörk sirap
3 msk ättiksprit, 12 %
Ev maizenamjöl
Salt

Fläsk
500 g rimmat sidfläsk
3 msk rapsolja

Bruna bönor:
Häll av blötläggningsvattnet och koka bönorna cirka 1 timme eller tills de är färdiga (varierar beroende på bönor). Smaka av med sirap, ättika och salt. Eventuellt kan mer syra och sötma behövas. Red med maizena utblandat med lite vatten om det behövs. 

Fläsk:
Hetta upp en panna och bottna den med oljan. Lägg i fläsket och stek det krispigt. Håll fläsket varmt fram till servering. Flottet från pannan kan du hälla i bönorna, nyttigt och gott. 

Sotare med örtsmör

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Hade fått för mig att detta skulle bli en ganska så tråkig rätt, hade aldrig testat sotare förut. Men så fel jag hade! Det var verkligen supergott! Kan rekommendera det starkt! Måste göra om det fler gånger! 


4 portioner

12 färska strömmingar (ca 1 kg)
3-4 msk grovt salt

Örtsmör
1 knippe färska örter, T ex persilja, dill och gräslök
100 g rumsvarmt smör
Salt och nymalen peppar
1/2 pressad citron

Tillbehör:
Citronklyftor
Hårt bröd och hårdost

Rensa och skölj strömmingarna, men låt ryggbenet och stjärtfenan vara kvar. Lägg fisken i en plastpåse, tillsätt saltet och skaka så att strömmingarna blir jämnt täckta. Knyt ihop påsen och låt den ligga i kylskåp i minst 2 timmar. Vänd på påsen några gånger under tiden. Skölj snabbt av strömmingarna i kallt vatten och torka av dem. Värm upp en gjutjärnspanna på spisen så att den blir riktigt het - strömmingarna ska ju nästan bli brända. Halstra dem på bägge sidor i den torra pannan, men vänd dem inte för tidigt för då riskerar skinnet att fastna i pannan. Lägg upp sotarna på varma tallrikar och servera med örtsmör, citronklyftor, ett gott hårt bröd och en ostbit. 

Örtsmör
Finhacka örterna, lägg dem i en bunke (eller matberedaren) och tillsätt resten av ingredienserna. Rör ihop och vispa smöret fluffigt med en ballongvisp.

Älgfilé med madeirasås och selleripuré

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Har sparat lite på detta receptet, både för att det känns väldigt lyxigt och för att jag inte hittat någon älfilé. Men så va jag i Stockholm och då passade jag på att köpa lite på saluhallen. Kan säga att det var riktigt gott! Men den där selleripurén kändes överflödig, så du kan lika gärna spara dig besväret och hoppa över den.


4 portioner

600-700 g älgfilé
Salt och nymalen peppar
Smör till stekning

Madeirasås
2 scharlottenlökar
Smör till stekning
1-2 dl Madeira
4 dl viltbuljong
2 dl vispgrädde
(Ljust redningsmjöl)

Selleripuré
400 g rotselleri
1 bit purjolök (det vita, 5 cm)
1 tsk salt
2 msk smör
2 msk vispgrädde
Salt och nymalen vitpeppar

Skär köttet i fyra skivor. Salta och peppra båda sidor. Hetta upp smör i en stekpanna, lägg i köttskivorna och stek dem på båda sidor, ca 3 minuter. Köttet kan gärna vara lätt rosa i mitten, ca 60 grader. Låt köttet vila i några minuter. Häll sedan över varm madeirasås och servera med selleripuré, sockerärter och klyftpotatis.

Madeirasås
Skala och finhacka scharlottenlöken. Fräs den mjuk i smör och häll i maderian. Låt koka ihop någon minut. Häll på viltbuljongen och koka ner tills hälften återstår. Tillsätt grädden och låt koka i ytterligare 5 minuter. Red eventuellt av med lite ljust redningsmjöl. Smaka av med salt och peppar.

Selleripuré 
Skala sellerin, skölj purjon och skär alltsammans i bitar. Lägg dem i en kastrull, häll på vatten så att det täcker och tillsätt saltet. Koka upp och låt koka tills sellerin är mjuk, ca 20 minuter. Häll av vattnet och mixa till en slät puré. Rör ner smöret och grädden. Smaka av med salt och peppar.

Romdipp med chips

Ett recept jag hittade i ICAs buffétidning. Såg så gott ut så jag klippte ut receptet. Och jag kan inte annat än säga att det var så gott som det såg ut! Kul att bjuda på om man har fest, lite lyxigare dipp!
Det som blev över hade jag som sås till varmrökt lax nån dag senare!


Ca 3 dl

1 burk stenbitsrom eller sikrom (80 g)
1/2 silverlök
2 dl smetana
1 dl gräddfil
1 tsk finrivet limeskal
1/2 msk färskpressad limejuice
1/2 dl finhackad dill
1 påse lättsaltade chips
Salt och svartpeppar

Skala, dela och finhacka silverlöken. Blanda med smetana, gräddfil, limeskal och -juice, dill, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar och rommen. Ställ i kylen till servering. Servera med lättsaltade chips.