Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 18 mars 2020

Ugnsbakad lax med dill- och citronsås och kokt potatis

Ett recept från Linas matkasse. Helt okej vardagsmat!


4 portioner

900 g potatis
1 st gurka
150 g morötter

600 g laxfilé
1/2 frp dill
1/2 tsk salt
Svartpeppar

Dill- och citronsås:
1 st citron
1/2 frp dill
1,5 dl matyoghurt
1 tsk smör
1 tsk olivolja
1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 tärning Kycklingbuljong
Salt

Värm ugnen till 200 grader (varmluft) eller 225 grader (vanlig). Koka potatis i lättsaltat vatten. Lägg laxfilé med skinnsidan nedåt i en smord ugnsform. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen 15-17 minuter, tills fisken är klar.

Dill- och citronsås:
Finhacka dill. Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Dela citronen. Smält smör med lite olivolja i en kastrull. Pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget, citronskal och smulad kycklingbuljong. Sjud 4-5 min. Ta från värmen och rör ner matyoghurt. Smaka av med lite pressad citronsaft och salt. Rör ner dillen vid servering. Det går givetvis bra att servera såsen med dillen separat. Skala morötter och skär i stavar, ställ i glas. Skär gurka i slantar och lägg i en skål. Blanda gärna med 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt och lite nymald svartpeppar. Det går givetvis bra att servera gurkan naturell. Grovhacka dill och strö över laxen. Servera med nykokt potatis, dill- och citronsås och grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar