Ett recept från boken Modern fransk husmanskost av Yvan Cadiou. En sjukt god chokladkaka, eller snarare kladdkaka. Alltså verkligen supergod! Och dessutom glutenfri, och det är ju bra om man ska bjuda någon som ha celiaki. Rekommenderar verkligen denna!
10-12 bitar
250 g mörk choklad, 70 %
140 g smör
6 ägg
1 nypa salt
2 dl råsocker
140 g sötmandel
Ca 1/2 krm nymald svartpeppar
1 tsk finrivet apelsinskal (ekologiskt)
1 tsk mald ingefära
1 tsk Bourbon vanilla-pulver, alt vaniljsocker
Sätt ugnen på 170 grader. Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med smöret och låt smälta under omrörning på medelvärme. Separera äggulor och vitor i två skålar. Tillsätt en nypa salt till äggvitorna. Vispa ihop äggulorna med sockret så att det blir pösigt. Mixa sötmandeln ganska grovt i mixer eller matberedare och tillsätt ägguleblandningen. Häll i chokladblandningen och blanda väl. Dra ett par varv med pepparkvarnen, lägg i apelsinskal, ingefära och vanilj. Vispa äggvitorna till vitt skum med en stor ballongvisp eller elvisp. Vänd i äggvitevispet i chokladsmeten försiktigt, lite i taget. Smörj en låg rund form, gärna en pajform, och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna och ställ in i kylen ett par timmar. Servera gärna med vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar