4 portioner
600 g laxfilé med skinn
1 morot
2 rödlökar
1 dl ättiksprit (12 %)
3 dl strösocker
8 dl vatten
2 msk salt
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 msk bruna senapskorn
1 msk gula senapskorn
Grön potatispuré:
600 g mandelpotatis
1 vitlöksklyfta
2 dl mjölk
1 dl hackad dill
3/4 dl mild olivolja
1 tsk salt
2 tsk pressad citron
Garnering:
12 dillvippor
1 msk olivolja
50 g västerbottenost
Skär laxen i fyra bitar a 150 g. Bitarna ska vara 5x6 cm stora. Skala och skiva morot och lök. Koka upp ättika, vinäger, socker, vatten och salt. Lägg i grönsaker och kryddor. Låt koka utan lock ca 5 minuter. Lägg i fisken och dra kastrullen från plattan. Sätt i en termometer och ta upp fisken när innertemperaturen är 45 grader. Kyl lagen och fisken var för sig. Häll den kalla lagen över fisken och låt den gärna stå över natten. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten tillsammans med en skalad vitlöksklyfta. Låt potatisen rinna och ånga av. Låt svalna något. Mixa mjölken med dill. Pressa potatisen i en bunke och blanda den med dillmjölk, olivolja, salt och citronsaft. Låt kallna. Fördela purén på tallrikar och lägg på lax och grönsaker. Garnera med dill och olivolja. Bryt osten i bitar och strö den över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar