Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Jag är från Skåne men har aldrig hört talas om skånsk senapsstek förut. Men gott var det! Klassisk farmor mat, perfekt på en helg när man har gott om tid att laga mat.
1,5-2 kg marmorerat högrev
3-4 msk Colemans senapspulver
3 gula lökar
3 morötter
smör till stekning
1 pilser/ljus öl (33 cl)
1 l köttbuljong
5-6 anjovisfiléer
3 lagerblad
2 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
1 kvist timjan (jag brukar ofta ta torkad, en tesked eller två)
3 dl vispgrädde
salt och peppar
Gnid in köttet noggrant med senapspulvret. Salta och peppra runt om. Skala och skär löken och morötterna i lagoma bitar. Bryn köttet i en rejäl klick smör i en gjutjärnsgryta. Ta upp köttet och lägg det åt sidan och bryn grönsakerna i smör. Lägg tillbaka köttet, slå över pilsner och buljong. Tillsätt anjovis, kryddpeppar, vitpeppar, timjan och lagerblad. Sjud under lock i c:a 1,5 timme eller tills köttet är riktigt mört.
När köttet är klart tas det upp ur grytan, viras in i folie och sätts in i ugnen på låg temperatur (så att det inte blir kallt). Sila och reducera buljongen till 1/3. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Steken skärs upp i skivor (ungefär centimetertjocka).
Steken serveras förslagsvis med mjölig potatis, kokta smörsvängda grönsaker, inlagd gurka och vinbärsgelé.
Mannerström hade ingen öl ?grader i ugnen ????häls Jeanette
SvaraRadera