Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 15 mars 2020

Blåbärscheesecake

Ett recept från boken Mannerströms Husmanskonster av Leif Mannerström. En väldigt god och fräsch efterrätt.

Botten:
2 dl krossade digestivekex eller kolakakor
100 g smör

Fyllning:
200 g naturell färskost
200 g mascarpone
Zest av 1 citron
1 msk vaniljsocker
4 ägg
1 1/2 dl blåbär (färska eller frysta)
1 dl färska blåbär (kan uteslutas)

Blåbärsgelé:
2 gelatinblad
3 dl frysta blåbär
1/2 dl vatten
2 msk florsocker

Till servering:
2 dl frysta blåbär
4 msk strösocker

Sätt ugnen på 150 grader. Krossa kexen i en matberedare eller lägg dem i en plastpåse och krossa dem för hand. Smält smöret och blanda med krosset. Tryck ut i en form. Baka i ugn tills bottnen har fått fin färg, ca 10 minuter. Låt svalna. Vispa färskost och mascarpone med citronzest, vaniljsocker och florsocker. Tillsätt äggen under vispning, ett i taget. Blanda ner 1 1/2 dl blåbär. Använder du frysta så låt dem rinna av något och spara vätskan till gelén. Häll hälften av smeten i formen och fördela de färska blåbären ovanpå. Häll på resterande smet. Baka i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna i kylen, gärna över natten.
Blötlägg gelatinbladen till gelén. Värm blåbären i en kastrull tills de börjar bli mosiga. Tillsätt vattnet. Sila genom en finmaskig sil. Tillsätt florsocker och gelatin medan purén fortfarande är varm. Bred ut gelén över den kalla cheesecaken och ställ kallt. Rör blåbären med socker tills sockret börjar lösa upp sig. Servera cheesecaken med de rårörda blåbären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar