Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 11 augusti 2020

Ugnsbakad lax med avokadopotatis

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Annorlunda potatissallad, som var väldigt god! Perfekt om man vill ha ett veganskt alternativ och är trött på vinegrettvarianten.

Som vanligt så hoppade jag över koriandern, då jag inte gillar det.


1 laxsida

(1 msk korianderfrön)

2 tsk socker

1,5 tsk salt

0,5 tsk grovmalen svartpeppar 

Avokado-potatissalladen:

800 g potatis

3 avokado

1 rödlök

2 msk olivolja

1 dl grovt hackad basilika

1 citron

Salt

Peppar


Mal eller mortla korianderfröna grovt. Gnid in laxsidan med koriandern, sockret, saltet och vitpepparn. Fisken kan gärna få stå med kryddorna i kylen upp till 12 timmar men du kan också steka eller grilla den direkt. Har du tid så baka laxen på 100 grader tills den är 48-50 grader mitt i. Är det mer stressigt så dra upp temperaturen till 175 grader. Det går fortare men fisken blir lite torrare i ytan. Och skulle vädrets makter stå dig bi kan du grilla laxen på låg värme med skinnsidan ner och under lock. 

Salladen:

Skala eller skrubba potatisen. Skär i bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Låt ånga av ordentligt och lägg i en stor bunke. Dela och kärna ur avokadorna. Gröp ur fruktköttet med en sked och lägg det i bunken. Skala rödlöken och skiva tunt. Ner i bunken tillsammans med olivoljan och basilikabladen. Salta och peppra lätt. Rör om salladen rätt brutalt (gärna med nävarna) så att avokadon mosas till och blir som grön dressing. Smaka av med pressad citron och kanske lite mera salt. Servera till laxen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar