Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 12 augusti 2020

Fiskgratäng med efterräkor

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Länge sedan jag gjorde något som jag inte alls tyckte om. Visst, det gick att äta, men slängde faktiskt alla rester. Rekommenderar inte detta receptet.


4 portioner

500 g spättafilé 

1 citron

Salt

Svartpeppar

Moset:

300 g potatis

300 g rotselleri

2 msk smör

2 dl mjölk

0,5 dl hackad persilja

1 dl riven ost

Spritspåse med grov tyll

Spenaten:

1 lök

1 vitlöksklyfta

2 msk olja

400 g bladspenat

1 dl torrt vitt vin

200 g kronärtskockshjärtan 

På toppen:

50 g smör

1 dl riven pepparrot

300 g oskalade räkor

Börja med moset: skala potatisen och sellerin. Skär i stora bitar och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt ånga av ordentligt. Smält under tiden smöret i mjölken. Det ska inte koka, bara bli varmt. Mosa ihop med potatisen och sellerin. Hacka persiljan och vänd ner den i moset tillsammans med den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. 

Till spenaten: Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olivoljan på medelvärme några minuter i en stor kastrull. I med spenaten och vinet. Låt spenaten smälta. Den behöver inte bli jättehet - bara tina. Häll bort rätt mycket av spadet och smaka av spenaten med salt och peppar. Skär skockahjörtana i bitar och vänd ner i spenaten. Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett tunt lager spenat i en vid ugnssäker form. Lägg ut fisken, pressa över lite citron, salta och peppra. Täck med resten av spenaten. Spritsa moset längs kanterna så stiligt du kan. Gratinera i ugnen i 15 minuter. Sätt på högsta värme och grill någon minut om moset inte hunnit få färg. 

Under tiden: smält smöret i en kastrull. Låt det bli lite brynt. Riv pepparroten på grova sidan av järnet. Skala räkorna. Vänd ner pepparroten och räkorna i det brynta smöret. Skeda räk- och pepparrotssmöret över den färdiga gratängen. Servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar