Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 14 augusti 2020

Kalv med tonfisksås

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Alltså på riktigt, såsen va bland de äckligaste jag ätit. Va inte alls god! Styrde upp en god skysås istället... hundra gånger bättre. 


6 portioner

1 kalvstek, ca 1 kg

2 purjolökar

3 morötter

5 pinnar blekselleri

2 lagerblad

2 msk vitvinsvinäger

500 g potatis

2 msk olivolja

Salt

Svartpeppar

Tonfisksås:

200 g tonfisk på burk

3 sardellfiléer 

2 msk kapris

2 äggulor

3 msk olivolja

1 citron

Bind upp kalvsteken. Ansa purjolökarna. Spola rent dem från jord och sand. Skär i 4 cm tjocka bitar. Skala morötterna och skär i lika stora bitar. Skölj och ansa bleksellerin, skär även den i lika långa bitar. Lägg steken i en gryta eller stor kastrull tillsammans med hälften av purjon, motsvarande 1 morot, 1 selleripinne, lagerbladen och vitvinsvinägern. Täck med saltat vatten och koka upp. Sjud steken under lock tills den har en innertemperatur av 58 grader. Det tar ca 45-60 minuter. Använd stektermometer. 

Fixa såsen: häll av oljan från tonfisken och mixa köttet med sardellerna, kaprisen och äggulorna. Rör i oljan. Smaka av såsen med pressad citron, salt och peppar. Den ska vara lite rinnig. Tunna vid behov ut den med kokspad från kalven. Skala potatisen och skär i stora bitar. Ta upp den kokta steken och låt den svalna 30-40 minuter innan du skär upp den i tunna skivor. Fiska upp purjo-, morots- och selleribitarna så gott det går och ersätt med de okokta samt potatisen. Koka vegot klart i spadet. Lägg upp grönsakerna, salta, peppra och ringla över de 2 matskedarna olivolja. Servera med köttet och tonfisksåsen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar