Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 11 augusti 2020

Gris på italienska med potat och spenat

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Ett väldigt gott recept! 


1,2 kg fläskkarré 

1 msk fänkålsfrön

3 kvistar färsk rosmarin

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

Salt

Svartpeppar

Potatisen:

1,2 kg potatis

3 msk olivolja

2 lagerblad

Spenaten:

400 g färsk/fryst spenat

3 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

1 citron

Ta fram köttet så att det inte är iskallt när du ska tillaga det. Salta och peppra runt om. Mal eller mortla fänkålsfröna rätt grovt. Repa av rosmarinbladen och hacka dem fint. Skala och riv vitlöken ner i en skål och blanda i fänkålsfröna, rosmarinen och olivoljan. Klappa in köttet med kryddblandningen. Stek köttet i ugnen (eller grilla under lock). Börja på 225 grader, dra bums ner till 125 grader när köttet fått en aning färg. Fortsätt tills steken är 78-80 grader mitt i. Det kan ta ett par timmar om det är en stor och trind bit men börja kolla tempen redan efter 1 timme för säkerhets skull. Använd stektermometer. 

Potatisen:

Skala och skär i bitar. Vänd runt i olivoljan och de smulade lagerbladen i en långpanna. Salta och peppra. Baka i 45 minuter i 225 grader. 

Spenaten:

Skölj spenaten om den är färsk. Låt rinna av. Fryst spenat kan få tina, gärna över natten i kylskåp, men du kan också ta den direkt ur frysen. Skala och skiva vitlöksklyftan. Hetta upp oljan i en stor kastrull och stek vitlöksskivorna ljust gyllene på medelvärme. Lägg i spenaten. Den färska behöver bara vissna ihop. Fryst ska bli genomvarm. Rör om under tiden så att vitlöken inte blir kvar på botten och bränns vid. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Servera till karrésteken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar