Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 23 augusti 2020

Fläskpannkaka

Min dotter sa plötsligt att hon ville ha fläskpannkaka till middag, hon brukar aldrig annars önska nån särskild rätt, så självklart fixade vi det! Alltid lika gott!


200-300 g bacontärningar eller rimmat eller rökt fläsk i tärningar eller kassler
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl mjölk
3 st ägg
Servering:
Lingonsylt


Utrustning:
1 st långpanna ca 30x40 cm


Ta fram en långpanna/ugnsform, 30x40 cm, om du har en ugnsform med bra non-stick-egenskaper så behöver den inte smörjas, men gör annars det. Man kan även använda bakplåtspapper.

Strö ut fläsket och ställ in långpannan i ugnen samtidigt som du sätter på ugnen på 225°C.

Ta ut fläsket från ugnen när ugnen nått 225°C eller när fläsket ser tillagat ut. Det brukar vara lagom när ugnen nått rätt temperatur men var gärna uppmärksam på att det kan gå fortare.

Häll mjöl och salt i en bunke. Blanda.
Häll på hälften av mjölken och vispa till en jämn smet, häll sedan på resten av mjölken, lite i taget, under vispning och vispa till en jämn smet.
Knäck i äggen och vispa tills det blivit blandat.
Ta ut fläsket från ugnen när ugnen nått 225°C eller när fläsket ser tillagat ut. Det brukar vara lagom när ugnen nått rätt temperatur men var gärna uppmärksam på att det kan gå fortare.

Fördela fläsket och fettet som sipprat ut från fläsket över hela plåten, använd gärna en stekspade och dra ut fettet med, för att inte pannkakan ska fastna så den blir svår att få loss vid servering. (Har man en form med bra non-stick-egenskaper behöver detta inte göras).
Vispa lite (så att det blir blandat ifall mjölet sjunkit till botten) och häll därefter pannkakssmeten över fläsket.
Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 min tills den stelnat och fått gyllengul färg.

OBS! Om din långpanna har mindre yta än 30x40 cm så tar det längre tid att grädda din fläskpannkaka, kanske ca 25 minuter. Tänk på att inte ta ut den innan den stelnat och fått gyllengul färg för då är risken att den smakar deg.
När fläskpannkakan kommer ut ur ugnen sjunker den ihop lite grann.

Skär fläskpannkakan i bitar och servera, gärna med lingonsylt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar