Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Så himla god soppa! Alltså verkligen outstanding! Skulle våga påstå att det är den godaste soppan jag ätit. Rekommenderar verkligen att du testar!
4 portioner
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 potatisar
12-15 färska ramslöksblad
1 liten bunt färsk persilja
1 dl vitt vin
6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
Saft från 1/2 citron
Salt och peppar
Olivolja
Garnityr:
1 liten morot
1 salladslök
Några ramslöksblad
1 liten näve mangoldblad eller späd bladspenat
Olivolja
Skala och finhacka scharlottenlök och vitlök. Skala potatisen och skär i tärningar. Skölj ramslöken och persiljan och låt örterna torka på en handduk. Hetta upp en kastrull med en skvätt olivolja, fräs scharlottenlök och potatis utan att de tar färg. Häll på vinet och låt koka upp, tillsätt buljongen och koka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan med grädden och tillsätt ramslök och persilja. Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Skala moroten och hyvla tunna remsor med en potatisskalare eller mandolin. Skölj och finstrimla salladslök och ramslöksblad. Blanda samtliga grönsaker med lite olivolja i en bunke, fördela sedan salladen i soppskålar. Häll upp soppan i en karaff och servera den vid bordet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar