Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 2 juli 2020

Gräddkyckling med senap och sparris

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. En väldigt god kycklinggryta, rekommenderas!

6 portioner

4 kycklingklubbor
15-20 steklökar
1 vitlöksklyfta
400 g champinjoner
1 morot
2 msk smör
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
2 msk osötad senap
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad rosmarin
500 g grön eller vit sparris
Salt
Svartpeppar

Dela kycklingklubborna i knäleden. Salta och peppra. Skala steklökarna och vitlöksklyftan. Det går lättast under rinnande vatten. Hacka vitlöken. Lökarna får vara hela. Rensa champinjonerna. Dela stora svampar. Skala och skiva moroten. Hetta upp smöret i en stor stekgryta. Bryn kycklingbitarna runt om. Låt vitlöken och steklökarna fräsa med några sekunder. Häll bums i vinet och skrapa loss köttsaft som fastnat i botten. Häll i grädden, morotsbitarna och svampen. Krydda med mera salt och peppar, senapen, timjanen och rosmarinen. Rör om ett par varv. Puttra stilla med locket på glänt i ungefär en halvtimme. Rör om i halvlek. Stick gaffeln i en kycklingbit och kolla så att köttsaften är ofärgad. I så fall - smaka av skyn med salt och kanske lite pressad citron. Ta itu med sparrisen medan kycklingen puttrar. Skär bort ca 3 cm av den träiga nederdelen och skala stänglarna. Grön sparris behöver inte skalas. Sjud sparrisen i saltat vatten tills den är mjuk men inte tappat spänsten. Det tar 3-10 minuter beroende på hur tjocka sparrisarna är. Servera till kycklinggrytan. (Jag gjorde även ris till)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar