Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 16 augusti 2020

Halstrad laxfilé med ramslökshollandaise och färska rödbetor

 Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Kul att testa göra olika recept med ramslök nu när jag har plockat ett eget litet lager. Men helt ärligt så var jag inte jätteimponerad av ramslökshollandaisen, vanlig hollandaise funkar minst lika bra. I övrigt var det en god rätt!


4 portioner

4 bitar benfri laxfilé a ca 150 g

Flingsalt

Ramslökshollandaise:

250 g smör

4 äggulor

2 tsk citronsaft

2 msk vatten

8-10 färska ramslöksblad

En knivsudd  cayennepeppar 

Salt och vitpeppar 

Rödbetor:

10-12 färska rödbetor 

1 scharlottenlök

1 liten bunt salladslök

6-8 ramslöksblad

Saft från 1/2 citron

En näve bladspenat

Salt och peppar

2 msk smör


Skölj och ansa rödbetorna, men låt en stump av stjälken och hela rotspetsen sitta kvar. Lägg dem i en gryta med lite salt, fyll på med vatten så att det täcker. Koka dem nätt och jämt mjuka, känn med en potatissticka så att de har lite tuggmotstånd kvar.

Skira under tiden smöret till hollandaisen. Smält smöret i en kastrull på svag värme så att vasslen sjunker till botten. Blanda äggulorna med 1 msk vatten i en kastrull med låga kanter. Värm äggulorna på svag värme under ständig vispning tills de får en tjock, lätt skummig konstisens. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret i en tunn stråle under vispning, såsen ska bli ganska tjock. Smaksätt den med lite av vasslen, citronsaft, cayenne, salt och vitpeppar. Skölj ramslöksbladen och strimla dem mycket tunt, vänd ner dem i hollandaisen. Täck kastrullen med plastfilm och ställ den vid sidan av spisen. 

Häll av rödbetorna och låt dem ånga av. Skölj dem med kallt vatten så går det lätt att dra av skalet. Dela betorna om de är stora. Skala och skiva scharlottenlöken, finstrimla salladslök och ramslök. Hetta upp en panna med smör, fräs betorna och löken i smöret och pressa över citronsaft. Krydda med salt och peppar och vänd ner blandspenaten.

Hetta upp en torr panna med några nypor flingsalt. Halstra laxen med skinnsidan neråt i ganska hög värme, strö över lite extra flingsalt. Vänd laxen när skinnet släpper från pannan och låt laxen stekas i sitt eget fett. Dra av pannan från värmen och låt laxen eftersteka. Lägg upp fisken på fat med den varma rödbetssalladen, toppa med ramslökshollandaise.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar