Ett recept från Linas matkasse. Jag har sagt det många gånger förut, men jag älskar verkligen rotfrukter i ugn. Dock va sommarsåsen lite skum, föredrar kall sås, som tex tzatziki. Eller varför inte en god skysås? I övrigt var det gott!
4 portioner
900 g potatis
500 g morötter
1 bakplåtspapper
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
2 tsk honung
Sommarsås:
1/2 gul lök
1/2 frp gräslök
1 dl matyoghurt
1 ägg
1/2 msk smör
1 msk vitvinsvinäger
1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 tärning kycklingbuljong
1 tsk dijonsenap
Salt
Fläskkotlett:
600 g fläskkotlett
3/4 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja
Värm ugnen till 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig. Rostad potatis: dela potatis. Skala och klyfta morötter. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med salt och olivolja. Ringla honung över morötterna. Rosta högt upp i ugnen 20-22 minuter, tills potatisen är klar.
Sommarsås: finhacka gul lök och gräslök. Smält smör i en liten kastrull. Fräs gul lök och vitvinsvinäger 2-3 minuter. Pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget, matyoghurt, smulad kycklingbuljong och dijonsenap. Sjud 5-6 minuter. Knäck ägg i en skål och lyft upp gulan. Ta såsen från värmen och vispa ner äggulan och gräslök. Smaka av med lite salt. Skär fläskkotlett i jämntjocka skivor. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Stek köttet med lite olivolja 4-5 minuter per sida tills det är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Servera grillad fläskkotlett med rostad potatis, morötter och sommarsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar