Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 11 augusti 2020

Skinkstek med rödkål

 Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. En utav mina favoriträtter, så himla gott! Men vanlig rödkål är bäst! Denna blev konstigt besk.


4 portioner

1 skinkstek på ca 1 kg

1 tsk torkad timjan

500 g rödkål

1 lök

1 vitlöksklyfta

2 apelsiner, ekologiska/obesprutade

1 stor kvist färsk rosmarin

2 msk raps- eller olivolja

0,5 msk fänkålsfrön 

2 stjärnanis

1 citron

Salt

Vitpeppar

Ta gärna fram köttet någon timme eller två i förväg så hinner det få rumstemperatur och behöver inte stå så länge i ugnen. Värm ugnen till 225 grader. Har steken svål så skåra den med 1 cm mellanrum med en vass kniv. Försök låta bli att skära ner i köttet. Lägg steken i en liten långpanna eller ugnssäker form. Salta och peppra köttet runt om och klappa in det med timjanen. Stek köttet i ugnen. Dra ner värmen till 125 grader efter 10 minuter. Räkna med att steken sedan behöver minst 1 timme för att bli klar. Ta ut när den är 65 grader mitt i.

Ansa rödkålen och strimla den tunt som till kålsallad. Skala och hacka löken och vitlöken. Tvätta ena apelsinen och riv skalet. Repa av rosmarinbladen och hacka dem. Hetta upp oljan i en stor kastrull eller gryta. Fräs kålen, löken och vitlöken några minuter så att det börjar mjukna - men de ska inte ta färg. Pressa i saften från båda apelsinerna och rör ner det rivna skalet, fänkålsfröna och stjärnanisen. Salta och peppra. Låt kålen puttra försiktigt i 10 minuter. Smaka av med pressad citron och salt. Verkar köttet ha långt kvar så ta kålen från värmen så länge. Den vinner inte på att puttra länge. 

Ta ut köttet och låt det vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor. Ta bort eventuell svål först. Baka svålen ytterligare en stund i het ugn så att den blir knaprig. Du kan också värma den i micron. Ta en halv minut i taget. Servera köttet med kålen. Ugnsstekt potatis är gott till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar