Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 6 mars 2021

Lövbiffsrulader med ädelost och potatisgratäng

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Rulader är en sån där rätt som jag brukar dra mig lite för att göra, tycker ofta att det är lite krångligt, men sen när man väl sätter sig o äter så är det glömt då det är så gott. Men detta receptet var faktiskt lite skumt. Tycker det bästa är när de får koka länge i sås så att de blir riktigt möra. Och rulader rullar man, inte bara viker ihop...



4 portioner

8 lövbiffar, ca 400 g

100 g gräddädelost

100 g färskost, t ex Philadelphiaost 

50 g valnötter

Salt och svartpeppar 

25 g rucola

Smör och rapsolja att steka i

Potatisgratäng:

1 purjolök

Smör eller rapsolja att steka i 

1 kg mjölig potatis

3 - 4 dl mjölk

3- 4 dl vispgrädde

Salt och peppar

1 1/2 dl lagrad ost, t ex Västerbottensost

Glaserad lök:

250 g gula steklökar

Smör eller rapsolja att steka i

1 msk strösocker

2 dl vatten

1/2 msk kalvfond

Salt

Börja med potatisgratängen. Dela purjolöken på längden. Tvätta den och skär den i fina skivor. Fräs purjolöken i smör eller rapsolja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig men inte få färg. Skala potatisen och skär den i ganska tjocka skivor. Tillsätt potatis, mjölk, grädde, salt och peppar. Låt alltsammans koka under omrörning, potatisen ska bli hyfsat mjuk och gräddmjölken lite simmig av stärkelsen från potatisen, det tar 15-20 minuter. Häll över alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 20 minuter. Osten ska få färg och gratängen ska vara mjuk. 

Skala steklökarna och stek dem i smör, hälften åt gången, så att de får färg. Tillsätt alla lökar till stekpannan och strö på socker och stek lite till. Tillsätt vatten och kalvfond och låt löken småkoka under lock tills den är mjuk, det tar cirka 10 minuter. Smaka av med salt.

Lägg lövbiffen på en arbetsbänk. Blanda ädelost, färskost och grovt hackade valnötter i en skål. Smaka av med salt och peppar. Lägg en klick av blandningen på den nedre halvan av köttskivorna. Hacka rucolan grovt och lägg lite ovanpå fyllningen. Vik den övre halvan över den nedre halvan som ett lock. Fäst med en tandpetare. Stek ruladerna hastigt i smör eller rapsolja precis innan servering så att de får fin färg men inte är genomstekta. Salta och peppra. Servera ruladerna med potatisgratäng och glaserad lök. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar