Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 31 mars 2021

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. På bilden i boken såg köttfärslimpan så himla konstig ut, så drog mig lite för att göra detta receptet. Men så fel jag hade! Det var riktigt gott! Saknade inte ens sås till, köttfärslimpan var så saftig och härlig i sig så det behövdes inte.



4 portioner

1 skiva formbröd

1 dl mjölk

1/2 gul lök

5 enbär

500 g blandfärs

1 ägg

1 tsk paprikapulver 

(1 tsk mald koriander)

1 msk finhackad färsk timjan

1/2 msk finhackad färsk rosmarin

1 tsk salt

75 g bredbar chèvre 

1/2 dl grovt hackade hasselnötter 

1/2 dl russin

Rostad potatis och rödbetor:

400 g lite mindre rödbetor

8 potatisar

Olivolja att ringla över

1 msk rödvinsvinäger

3 msk olivolja

1 msk finhackad timjan

1/2 msk finhackad rosmarin

Salt

Servering:

Bredbar chèvre 

En sallad

Börja med potatisen och rödbetorna. Tvätta rödbetorna och koka dem i lättsaltat vatten, det tar cirka en timma. Häll av vattnet och ställ rödbetorna åt sidan. Skala potatisen och koka den tills den är mjuk, det tar cirka 25 minuter. 

Smula brödskivan i en bunke. Tillsätt mjölken och låt det dra i 10 minuter. Hacka löken fint. Stöt enbären i en mortel. Tillsätt lök, enbär, blandfärs, ägg, paprikapulver, koriander, timjan, rosmarin och salt till bunken och blanda ihop till en slät smet. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång form. Bred ut smeten i formen och gör en djup skåra längs med hela limpan. Lägg i klickar med chèvre, hasselnötter och russin, täck skåran med köttfärssmet. Stek köttfärslimpan i mitten av ugnen i 200 grader i 25-30 minuter. Sätt formen högre upp i ugnen mot slutet så att köttfärslimpan får fin färg.

(Jag skalade mina rödbetor)Dela potatisen och rödbetorna i stora bitar och lägg dem i en smord ugnsform och ringla över lite olivolja. Gratinera i 250 grader tills de får fin färg, det tar 10-15 minuter. 

Blanda rödvinsvinäger, olivolja, timjan, rosmarin och salt i en skål. Häll blandningen över den varma potatisen. Servera köttfärslimpan med potatis, rödbetor, chèvre och en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar