Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 6 mars 2021

Dansk fläskstek med sockerstekt potatis och kokt rödkål

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Detta är helt klart en utav mina favoriträtter, så himla gott! De senaste gångerna har jag testat denna varianten på potatis, och det är snäppet godare än bara vanlig kokt. Rekommenderar verkligen att du testar!



4 portioner

1 kg fläskstek med svål

2 tsk salt

Svartpeppar 

Gräddsås:

2 1/2 dl sky från steken

1 1/2 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde 

1 msk balsamvinäger

Ev. 1/2 dl vatten

Salt och peppar

Sockerstekt potatis:

1 kg delikatesspotatis eller små vanliga potatisar

2 msk smör eller rapsolja att steka i

2 msk strösocker

Kokt rödkål: 

400 g rödkål

2 msk sirap

2 msk svart vinbärssaft

1 msk vinäger

Salt

Servering: 

Äppelmos

Skär skåror i svålen, ända ner till köttet. Bind upp steken med hushållssnöre så att den blir jämn. Blanda salt och peppar i en kopp. Gnid in blandningen både ovanpå svålen och köttet och gärna i skårorna. Stick i en köttermometer, det är viktigt att hela röret är i steken. Lägg köttet i en ugnsfast form. Häll i vatten så att det går 1 cm upp på kanten. Stek köttet i mitten av ugnen på 150 grader, tills termometern visar 65 grader. Ta ut köttet och sätt ugnen på 250 grader. Ta bort snöret och stek tills termometern visar 78 grader. Ta ut steken och låt köttet vila i några minuter innan du skär det i skivor. Låt skyn svalna. 

Vispa ihop sky, vetemjöl och grädde i en kastrull. Låt såsen småkoka under omrörning i 5 minuter. Tillsätt vinäger och eventuellt vatten. Smaka av med salt och peppar. 

Koka potatisen utan skal. Häll bort vattnet och låt potatisen svalna något. Stek potatisen i smör eller rapsolja, hälften åt gången. Strö på socker och låt potatisen få färg. 

Skär rödkålen i små bitar. Lägg rödkålen, sirap, svart vinbärssaft och vinäger i en gryta. Låt kålen småputtra under lock i 30 minuter. Rör om ganska ofta. Servera fläsksteken med sockerstekt potatis, sås, rödkål och äppelmos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar