Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 19 mars 2021

Fulla spjäll

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Mycket godare tillbehör än jag hade förväntat mig! Dock blev inte revbensspjällen så möra som jag hade hoppats, de var absolut inte sega, men är ju härligt när de bara faller isär... jag hoppade över korianderfröna, men du gör ju som du vill!



3 anchochilifrukter

4 stora vitlöksklyftor 

1 msk fänkålsfrön 

1,5 msk korianderfrön

2 dl apelsinjuice

2 dl mörk öl

2 msk sirap

1,5 kg revbensspjäll 

Salt 

Svartpeppar 

Bönor:

2 lökar

2 vitlöksklyftor 

3 msk olivolja

800 g krossade tomater 

1/2 tsk malen spiskummin

1/2 tsk paprikapulver 

1/2 tsk torkad rosmarin 

800 g vita/blandade bönor

Bulgur:

6 portioner hel bulgur

Ett par nävar blad t ex ruccola, mynta, rödbetsskott, bladpersilja

1 liten paprika

1 lime

1 msk olivolja

Värm ugnen till 125 grader. Koka upp ett par dl vatten, ta av plattan och lägg i anchochilifrukterna. De behöver bada 15 minuter för att bli mjuka.

Skala och riv vitlöken i en ugnssäker form eller liten långpanna. Mortla fänkåls- och korianderfröna och lägg i formen. Salta, peppra, häll i juicen, ölen och sirapen. Hacka anchochilin och rör ner bland kryddorna. Vänd spjället noga i den kryddiga vätskan. Stoppa in hela faderullan i ugnen och stek i 2 timmar.

Fixa bönorna under tiden: skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs hacket tills det mjuknar men inte tar färg. Häll i tomaterna, spiskumminen, paprikapulvret och rosmarinen. Salta och peppra. Puttra ihop på svag värme (annars skvätter det så förbenat) i typ 30 minuter. Häll bort burkspadet från bönorna och häll dem i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar. 

Koka bulguren. Gör som det står på paketet. 

Skölj de gröna bladen och skaka bort vätan efter bästa förmåga. Skölj paprikan, kärna ur och skär smått. Vänd runt vegot med pressad lime, olivoljan och lite salt i en skål. 

Dela spjället i behändiga bitar och vänd dem i den goda stekskyn.

Serveringsförslag: Bottna tallrikar med bönor och bulgur. Ställ dit några bitar spjäll och strö över den lilla salladen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar