Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 22 mars 2021

Blodpudding med kålrabbisallad

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson. Väldigt god blodpudding! Är nog den jag gjort själv som varit mest lik köpt, men såklart fortfarande godare. Har aldrig gjort kålrabbisallad förut, var väldigt gott och passade perfekt till. 



4 portioner

1/2 liter grisblod

4 dl fint rågmjöl

4 dl mjölk

1 gul lök

50 g smör

1/2 dl ljus sirap

1/2 msk salt

1/4 tsk mald kryddpeppar

1/4 tsk mald kryddnejlika 

1/2 tsk torkad ingefära

Svartpeppar

Smör eller rapsolja att steka i

Kålrabbisallad med russin och solrosfrön:

200 g kålrabbi

1 morot

1/2 dl russin

3 msk rapsolja

2 tsk pressad citron

1 tsk dijonsenap

Salt och peppar

1/2 dl solrosfrön

Servering: 

Stekt rimmat fläsk

Lingonsylt

Sila blodet. Vispa ihop blod och rågmjöls en bunke. Tillsätt mjölken. Hacka löken och stek den i allt smör i en stekpanna. Löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt lök, smör, sirap, salt, kryddpeppar, kryddnejlika, ingefära och lite svartpeppar till bunken. Vispa till en slät smet. Häll alltsammans i en eller två välsmorda avlånga brödformar. Ställ formarna i en långpanna med varmt vatten så att det når upp till halva smetens höjd. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 1 1/2 timma. Känn efter med en provsticka, stickan ska vara torr när blodpuddingen är färdig. 

Skala och riv kålrabbi och morot grovt på ett rivjärn. Blanda kålrabbi, morot och russin i en skål. Blanda rapsolja, citron, dijonsenap, salt och peppar till en dressing. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Rör ner dressingen i salladen. Strö över solrosfröna. 

När blodpuddingen svalnat, skär den i skivor och stek i smör eller rapsolja i en stekpanna. Servera blodpuddingen med stekt timmar fläsk, kålrabbisallad och lingonsylt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar