Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 19 mars 2021

Köttlösa chilin

Fyllde år förra helgen och då passade jag på att göra denna till tacos eftersom min mamma som är vegetarian skulle komma och äta middag med oss. Tyckte att den blev god, passade bra till tacos, däremot så blev det väldigt mycket. Så egentligen hade halva receptet räckt.



6 portioner

5 dl blandade bönor

1,5 dl starkt kaffe

2 lökar

2 vitlöksklyftor 

2 msk olivolja

800 g krossade tomater

2 tärningar grönsaksbuljong

1 msk malen spiskummin 

1/2 msk paprikapulver 

1 tsk torkad oregano

1-8 mild chilifrukter

2 lime

2 dl matlagningsyoghurt 

Tacochips

Salt

Svartpeppar

Brygg kaffet. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs olivoljan i en stor kastrull eller gryta. Hacket ska bara mjukna, inte ta färg. Häll i kaffe, tomaterna, buljongtärningarna, 8 dl vatten, bönorna, spiskummin, paprikapulver och oregano. Puttra stilla utan lock i 2 timmar. 

Ta genast tag i chilin. Skölj dem. Provsmaka en flisa. Det är bra med chili i grytan men det ska ju inte bli så starkt att ni inte kan äta den. Mycket av hettan sitter i de vita hinnorna inne i chilin (kärnorna är inte så farligt starka). Ta bort om du vill mildra - annars kan de få vara med. Skär bort stjälkfästena och dela chilifrukterna. Ner med dem bums i grytan så att de får puttra med så länge som möjligt. Rör om och smaka av med pressad lime, salt och peppar. Känns konsistensen på grytan på väg att bli okej så fortsätt puttra på med lock. Är det lite för soppigt så puttra vidare utan lock. Servera med ringlad yoghurt, knapriga tacochips, tortillabröd och grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar