Ett recept från Linas matkasse. Enkelt att göra och väldigt gott!
4 portioner
900 g potatis
250 g morötter
Pressgurka:
1/2 gurka
2 msk socker
1 msk ättiksprit (12 %)
1 dl vatten
Kalkonfärsjärpar:
450 g kalkonfärs
1/2 gul lök
3 msk ströbröd
1/2 dl mjölk
1 tsk salt
Svartpeppar
Smör
Brunsås:
3/4 dl creme fraiche
2 tsk vetemjöl
1 dl vatten
2 dl mjölk
1/2 tsk kinesisk soja
1/2 tärning köttbuljong
Koka potatis i lättsaltat vatten.
Pressgurka: Lägg socker i en skål. Blanda med ättiksprit och vatten. Rör så att sockret löser sig. Skiva gurka tunt och blanda med lagen i skålen. Låt stå till servering.
Kalkonfärsjärpar: Blanda ströbröd, mjölk, kalkonfärs, salt och lite nymald svartpeppar i en bunke. Forma till 10-12 järpar.
Tärna gul lök. Hetta upp lite smör i en stekpanna. Stek järparna 4-5 minuter runt om. Lägg ner löken och stek ytterligare 4-5 minuter, tills järparna är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader).
Brunsås: Lyft upp järparna ur pannan. Vispa ner vetemjöl och vatten. Tillsätt mjölk, creme fraiche, kinesisk soja och smulad köttbuljong. Koka upp under omrörning och lägg tillbaka järparna i pannan. Sjud 3-4 minuter.
Skala och grovriv morötter. Lägg i en skål.
Servera nystekta järpar med potatis, brunsås, morötter och pressgurka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar