Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Annorlunda att ha flädersaft i maten, men väldigt gott!
4 portioner
4 portioner ris
1 tärning kycklingbuljong eller 1 1/2 msk flaskfond
2 morötter
2 dm purjolök
400 g kycklingfilé
2 dl creme fraiche
1 dl grovt hackad dill
1 dl outspädd flädersaft
1/2 citron
Salt
Vitpeppar
Sätt igång riskoket. Koka upp 5 dl vatten med buljongtärningen eller fonden. Skala morötterna och skär i stavar eller tjocka slantar. Ansa purjon och spola ren från sand och jord. Skär i 3 cm långa bitar. Lägg morötterna och purjon i den kokande buljongen. Skär kycklingfiléerna i 2 cm breda skivor. Lägg i buljongen. Rör om, se till att kycklingen håller sig under ytan och fortsätt sjuda tills den är genomkokt. Det tar ca 5 minuter. Fiska upp kycklingen och grönsakerna, lägg i en skål och täck med folie så länge. Slå bort hälften av buljongen eller spara till en god soppa. Fortsätt koka den skvätt som är kvar. Hacka dillen under tiden och blanda ner i buljongen med creme fraichen och flädersaften. Rör om och puttra i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och pressad citron. Såsen ska vara sötsyrlig - inte som citronkarameller, men som till dillkött. Plumsa i grönsakerna och kycklingen igen. Värm i såsen om de hunnit svalna och servera till riset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar