Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. En klassiker! Alltid lika gott!
4 portioner
1 kg potatis
400-500 g rimmat fläsk
Salt
Vitpeppar
Sås:
1 stor lök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1/2 tsk timjan
3 dl mjölk
1-2 tsk ättika (12 %)
Grönsallad:
1 huvud romansallad Eller 1/2 isbergssallad
1/2 msk vinäger
1 1/2 msk olivolja
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skala potatisarna och koka dem mjuka. Värm ugnen till 225 grader. Lägg ut fläsket i en långpanna och stek det knaprigt. Skala och hacka löken. Fräs hacket i smöret i en kastrull så att det mjuknar ordentligt men inte tar färg. Pudra över mjölet och strö över timjanen. Rör om ett par varv. Rör i mjölken och låt hela härligheten småputtra i 5 minuter. Smaka av med ättikan, salt och peppar. Skölj salladen och skala av värsta vätan. Blanda i en skål med vinägern, olivoljan, lite salt och peppar. Servera fläsket med potatisen, löksåsen och grönsalladen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar