Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 23 september 2016

Stekt kyckling med gräddsås

Ett recept från Per Morbergsbok Morberg lagar husmanskost. Väldigt gott! Så saftigt och gott kött när man gör en hel kyckling.


4 portioner

1 hel kyckling, ca 1 1/2 kg
1 morot
1 gul lök
3 persiljestjälkar
2 kvistar rosmarin
2 kvistar mejram
2 kvistar körvel
1 msk pressad citron
Örtsalt och peppar
2 msk tamarisoja
5 dl hönsbuljong

Gräddsås:
5 dl sky från stekningen + hönsbuljong
2-3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
Lite ansjovisspad
Salt och peppar
Ljust redningsmjöl

Värm ugnen till 125 grader. Skala morot och lök. Skär dem i bitar och lägg dem i kycklingen. Peta också in örtkryddorna och droppa i citronsaft. Salta och peppra kycklingen runt om. Sätt in kycklingen i ugnen på roterande spett eller lägg den på galler med en form under. Blanda ner sojan i buljongen och häll lite av den i formen. Stek kycklingen i ca 2 timmar. Ös den ofta med buljong under tiden. Höj värmen till 250 grader de sista 10 minuterna så att kycklingen får en krispig yta. Stick i den med en sticka eller gaffel - om köttsaften är ofärgad är kycklingen klar. Sila av skyn och tillsätt hönsbuljong tills det blir 5 dl. Häll över i en kastrull. Tillsätt grädde, gelé och ansjovisspad. Låt koka i 15-20 minuter och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av med ljust redningsmjöl. Servera kycklingen med såsen, stekt potatis, gelé, gröna ärter och kanske fyllningen från stekningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar